© Bárbara Sánchez Palomero / Greenpeace
Greenpeace België

Ontdekster Lost City slaat alarm over destructieve diepzeemijnbouw

donderdag 25 juli 2019 16:40
Spread the love

Greenpeace-activisten hielden vandaag een vreedzame actie bij de jaarlijkse bijeenkomst van de International Seabed Authority in Kingston. Ze gaven er ook een brandbrief af van 28 topwetenschappers, een initiatief van professor Gretchen Früh-Green, de vrouw die een kleine 20 jaar geleden de mysterieuze en felbelaagde Lost City ontdekte.

Mariene wetenschappers van over de hele wereld waarschuwen voor de opkomende diepzeemijnbouwindustrie, en zeggen dat de ontwikkeling ervan “de algehele gezondheid van de ecosystemen in de oceaan bedreigt” en kan bijdragen aan een totale klimaatapocalyps. [1]  Greenpeace-activisten trokken samen met de leden van de Jamaica Environment Trust en vertegenwoordigers van verschillende anderen Jamaicaanse maatschappelijke organisaties naar de jaarlijkse bijeenkomst van de International Seabed Authority (ISA) in Kingston, en gaven daar een verontruste brief van 28 wetenschappers uit acht landen af aan de deelnemers aan de vergadering. Er werd ook een banner uitgevouwen met de tekst “Geen diepzeemijnbouw”, waarmee Greenpeace de bescherming eist van de zeebodem en de wereldzeeën. [2]

© Bárbara Sánchez Palomero / Greenpeace

Het Greenpeace-schip Esperanza voer naar Jamaica vanaf een belangrijk strijdtoneel inzake  diepzeemijnindustrie: de mysterieuze Lost City, gelegen in het midden van de Atlantische Oceaan, die ernstig wordt bedreigd nadat de ISA een exploratiecontract voor de regio heeft verleend. De Esperanza zit in het midden van de Pole to Pole Ship Tour, een expeditie van de Noordpool naar de Zuidpool, waarmee het de aandacht wil vestigen op de bedreigingen voor de diepzee en oproept tot een wereldwijd Oceanenverdrag om deze te beschermen. [3] [4]

“De oceanen worden meer dan ooit geconfronteerd met bedreigingen, maar de gevaarlijke diepzeemijnindustrie wil nog meer druk leggen op deze kwetsbare ecosystemen,” zegt Louisa Casson van de Protect the Oceans-campagne van Greenpeace UK. “De ISA is verantwoordelijk voor het reguleren van diepzeemijnbouw, maar in plaats van de oceanen te beschermen dient deze zogenaamde regulator de belangen van de industrie en verkoopt ze de zeebodem voor mijnexploratie.”

© Bárbara Sánchez Palomero / Greenpeace

Het initiatief voor de brief werd genomen door professor Gretchen Früh-Green, die deel uitmaakte van het team dat minder dan 20 jaar geleden het unieke hydrothermale veld van de Lost City ontdekte. Ondertekenaars zijn o.a. professoren en onderzoekers van het Woods Hole Oceanographic Institution, de École Normale Supérieure in Parijs en de Chinese Academy  of Scientists. “De milieu-impact van diepzeemijnbouw zal niet beperkt blijven tot de zeebodem alleen,” zegt professor Früh-Green. “Er moet dringend een groot publiek debat komen of we met de schade kunnen aanvaarden die diepzeemijnbouw zal berokkenen aan onze oceanen. Er staat nog maar weinig tussen de natuurwonderen van de diepzee en de mijnbouw.”

© Bárbara Sánchez Palomero / Greenpeace

Ons recente Greenpeace-rapport, In Deep Water beschrijft in detail de beperkingen van de ISA om de diepzee te beschermen tegen de cumulatieve belasting van overbevissing, klimaatverandering en plasticvervuiling, en benadrukt het belang van de lopende onderhandelingen voor een mondiaal Oceanenverdrag dat kan zorgen voor een sterke bescherming van de wereldzeeën. [5]

“Niet alleen spreken grote bedrijven namens overheden tijdens de ISA- meetings, maar de top van deze maand bespreekt ook zeer beperkende voorstellen die maatschappelijke organisaties die waarschuwen voor diepzeemijnbouw willen uitsluiten van toekomstige discussies”, zegt Louisa Casson nog. “De toekomst van de diepzee is belangrijk voor ons allemaal, en de 1,5 miljoen mensen die over de hele wereld onze Protect The Oceans-petitie al hebben getekend roepen regeringen luid en duidelijk op om onze oceanen en de verborgen schatten van de diepzee te beschermen tegen roekeloze exploitatie.”

 

Notes:

[1] Vind de volledige verklaring i.v.m. de bezorgdheid van de diepzeewetenschappers hier.

[2] De vreedzame actie in Jamaica  werd georganiseerd door Greenpeace UK, in samenwerking met GP-activisten van over de hele wereld.

[3] Pole to Pole Expedition: Map of the ‘Pole to Pole’ route. Onderaan vind je de contacten voor vragen in verband met de expeditie, je kan hier ook terecht voor aanvragen voor journalisten om de expeditie aan boord mee te maken.

[4] Greenpeace en vooraanstaande wetenschappers eisen een bindend Oceanenverdrag dat zorgt voor de bescherming van minstens 30 % van onze oceanen tegen 2030. Meer info: Protect the Global Oceans: Why We Need a Global Ocean Treaty. De tweede van vier onderhandelingsrondes van  negotiation at the UN over een sterk en bindend Oceanenverdrag vond plaats in maart en april dit jaar. De derde onderhandelingsronde vindt plaats bij de Verenigde Naties in New York in augustus 2019, en zal zijn beslag krijgen met een vierde en finale ronde in de eerste helft van 2020.

[5] Download het ‘In Deep Water: the emerging threat of deep sea mining’-rapport hier

[6] Meer details over de impact van diepzeemijnbouw vind je hier.

[7] Louisa Casson is oceanen-campaigner bij Greenpeace UK.

 

Foto’s van het leven in de diepzee in de Azores:

© Greenpeace / Gavin Newman

 

© Greenpeace / Gavin Newman

 

© Greenpeace / Gavin Newman

 

© Greenpeace / Gavin Newman

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!