Ambassadeur Abdalrahim Alfarra: "Het voorstel van Trump is oud nieuws. De politieke strijd van het Palestijnse volk voor ons recht op zelfbeschikking gaat onverminderd door". Foto: Ambassade Palestina
Interview -

Ambassadeur Palestina: “Deal Trump niets nieuws, onze strijd voor zelfbeschikking gaat onverminderd door”

zaterdag 29 juni 2019 16:37
Spread the love

In een gesprek met DeWereldMorgen.be geeft de ambassadeur van Palestina in Brussel zijn visie op de workshop in Bahrein met zakenmensen uit de VS, Israël en een aantal Arabische landen. “50 miljard dollar of 100 miljard dollar, wat maakt het uit als de bezetting gewoon doorgaat. Dit voorstel verandert niets en wordt volledig verworpen door de Palestijnse bevolking”.

Het zou de ‘deal of the century‘ moeten zijn, het voorstel dat Jared Kushner, echtgenoot van dochter Ivanka Trump, heeft gelanceerd om via economische stimuli vrede te brengen tussen Israël en Palestina.

Jared Kushner spreekt zijn Workshop toe in Bahrein. Foto: Screenshot YouTube

Zijn idee is de financiering van de privé-sector in de Palestijnse bezette gebieden, Jordanië, Libanon en Egypte om via economische heropleving vrede te brengen in het gebied. Daarover hield Kushner op 25-26 juni 2019 een samenkomst in het Four Seasons hotel in de Bahreinse hoofdstad Manamah, met de klinkende naam ‘Peace to Prosperity Workshop’. Een politieke oplossing komt er volgens hem “later op het geschikte ogenblik”.

“Niets nieuws onder de zon”, zegt ambassadeur Abdalrahim Alfarra van Palestina voor België, Luxemburg en de EU, tijdens zijn gesprek met DeWereldMorgen.be in Brussel. “Dit is in essentie wat Tony Blair1 negen jaar lang tevergeefs heeft geprobeerd. Het korte antwoord is net als toen identiek hetzelfde: er is geen economische oplossing mogelijk zonder dat er ook een politieke oplossing komt.”

“Een echte oplossing betekent een einde van de bezetting en alles wat daarbij komt kijken, de roadblocks, de aanhoudingen, de executies, de bombardementen. De annexatie van Palestijnse grond voor koloniale nederzettingen gaat echter gewoon door. Het leger blijft Palestijnse doelwitten bombarderen en vernietigt civiele infrastructuur. Hoe kan je dan vrij economisch ontwikkelen?”

VS is geen eerlijke bemiddelaar meer

“Hoe kunnen wij trouwens de VS nog als een eerlijke bemiddelaar zien, na de vreselijke beslissingen van president Trump? Hij heeft Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël, de Amerikaanse ambassade is vertrokken uit Tel Aviv en de VS hebben hun financiering van het UNRWA2 stopgezet.”

Ambassadeur Abdalrahim Alfarra

“De VS hebben het dossier met al onze wensen reeds in alle details sinds 1993. Ze weten heel goed dat dit totaal onaanvaardbaar is voor de Palestijnse bevolking. Trouwens, of het nu 50 of 100 miljard dollar is, aan wie precies gaan ze dat geld geven? Wij zijn nooit betrokken geweest bij dit plan, noch in de voorafgaande gesprekken, noch in de agenda voor implementatie.”

“Jared Kushner sprak op deze ‘workshop’ in Bahrein een uur lang alsof hij voor leerlingen in de klas stond. Gaza zou een soort Singapore worden. Het leek wel een huwelijksfeest. Iedereen kwam in de mooiste kledij met mooie woorden en geschenken voor bruid en bruidegom, alleen, de bruidegom en zijn familie waren er niet.”

“Hoe zou dit ooit moeten werken terwijl de bezetting en de opgelegde scheiding tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever onveranderd behouden blijven. Tony Blair verklaart nu dat hij zeer enthousiast is over dit plan. Het zou de verwezenlijking zijn van zijn idee: vrede brengen door economische ontwikkeling. Hij zou beter komen uitleggen waarom hij in negen jaar niet één centimeter vooruitgang heeft geboekt.”

“De Marokkaanse regering heeft zich ook aangesloten, maar de bevolking denkt er heel anders over. In Casablanca werden grote solidariteitsacties gehouden voor de Palestijnse bevolking, tegen het akkoord.” (ook in andere Arabische landen waren er protestacties tegen het voorstel, nvdr.).

Zonder de Palestijnse privésector

“De VS hebben meer dan 120 uitnodigingen gestuurd naar Palestijnse ondernemers en investeerders. Geen enkele van hen is er op ingegaan. De twee ‘Palestijnse’ zakenlui die er waren zijn Amerikaanse burgers met Palestijnse roots die nooit in de bezette gebieden hebben gewoond.”

“Ook de Europese Unie heeft een negatief signaal gegeven, door het zenden van een aantal lagere ambtenaren van de Europese Commissie, die tijdens de workshop nooit het woord namen. Zij waren daar enkel ‘om te noteren en te evalueren’. De positie van de EU is volgens mevrouw Mogherini3 duidelijk en nog steeds dezelfde: een tweestatenoplossing op basis van de grenzen van 1967.  Dat heeft ze één week voor de samenkomst in Bahrein nog herhaald. Oliver Rentschler, vice-kabinetschef van Mogherini, heeft het tegen mij persoonlijk bevestigd.”

“EU-Commissievoorzitter Juncker en Mogherini hebben het tegen Kushner gezegd tijdens zijn bezoek aan Brussel: de enige oplossing is een politiek onderhandelde tweestatenoplossing. Uw voorstel is onwerkbaar.”

Logische volgende stap voor de EU: erken de Palestijnse Staat

“Het EU-standpunt is correct maar waarom daar stoppen? De logische volgende stap is toch duidelijk? Erken de Palestijnse staat. Het antwoord van de EU is altijd hetzelfde. ‘We moeten wachten tot alle EU-lidstaten daarover een consensus hebben bereikt’. Die erkenning is meer dan alleen maar politiek. Palestina heeft zeer oude culturele, historische banden met Europa, wat je van de VS niet kan zeggen.”

“Op de recente EU-Arabische top van 24 februari 2019 werd dat nogmaals bevestigd. Alle EU-regeringsleiders waren er. In de slotverklaring stonden heel veel woorden over economische en culturele samenwerking, een paar bladzijden over Syrië, Libië en Irak en anderhalve pagina over Palestina, waarin opnieuw datzelfde standpunt stond: streven naar tweestatenoplossing.”

Vlaamse steun voor het UNRWA

“Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft volgens ons daarentegen een belangrijke stap gezet. Toen de VS beslisten hun steun aan het UNRWA op te zeggen heeft hij 1 miljoen euro toegestaan. Er was een culturele week in Gent en in Ramallah, waarin beide volkeren elkaar beter leerden kennen met films, theater en kunst. Er was hier recent een marathon als protest en manifestaties aan het Schumanplein in Brussel, tegen elke vorm van racisme, niet alleen tegen de bezetting.”

“Recente pogingen om BDS te criminaliseren zijn betreurenswaardig maar botsen volledig met het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting én met de veranderende publieke opinie. In de VS heb je nu voor het eerst Congresleden als Rachida Tlaib en Ilhan Omar die de kant kiezen van het internationale recht op zelfbeschikking en tegen de bezetting. Er beweegt dus heel wat. Dat helpt ons. Het Palestijnse volk geeft de strijd niet op, ook nu niet. Onze jeugd is onze grootste hoop, Ahed Tamimi is niet alleen, zij is een van velen.”

 

Notes:

1  Tony Blair, Brits eerste minister van 1997 tot 2007, was na 2007 – naast andere functies – speciaal gezant van het ‘Kwartet over het Midden-Oosten’, bestaande uit de VN, de VS, de EU en Rusland tot 2015. Zijn voorstel voor economische hulp aan de Palestijnen was een verderzetting van het Valley of Peace Initiative dat dialoog en vrede zou stimuleren via economische samenwerking. Hij was echter nooit een neutraal observator en nam voortdurend politieke standpunten in pro-Israël. In de feiten werd hij door de Palestijnen nooit aanvaard als een eerlijk bemiddelaar. Zijn gezantschap heeft nauwelijks concrete projecten verwezenlijkt.

2   Het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) werd opgericht in 1949 als een van de eerste VN-hulporganisaties. De organisatie zorgt voor 5 miljoen geregistreerde Palestijnse vluchtelingen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem, Jordanië, Libanon en Syrië. Op 1 september 2018 heeft de regering-Trump zijn deel van de financiering unilateraal stopgezet, een vermindering van het totaalbudget met 30 procent.

3   Federica Mogherini is ‘Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid van de EU sinds 2014.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!