Bron: Vrede vzw

Actie in Brussel 27 juni: ‘Geen oorlog tegen Iran!’

dinsdag 25 juni 2019 16:32
Spread the love

Nog geen week geleden, op 21 juni, stond de VS op het punt om militair in te grijpen in Iran. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen waren al opgestegen om communicatie- en militaire installaties te bombarderen volgens de krant The New York Times. Vrede vzw, Intal, CNAPD en Viva Salud roepen op om donderdag 27 juni om 17u aan de VS-ambassade in Brussel te protesteren tegen een militaire interventie, omdat het een gefabriceerde crisis is.

Iran heeft zich vier jaren lang scrupuleus gehouden aan de afspraken, gemaakt in het Nucleair Akkoord dat in 2015 getekend werd. De regering Trump had geen enkele reden om het akkoord eenzijdig op te blazen op 8 mei 2018.

De VS voert een campagne van ‘maximale druk’ op Iran door middel van heel strenge economische en financiële sancties. De VS straft ook derde landen die zich houden aan de afspraken van het nucleaire akkoord, in tegenspraak dus met VN-VR resolutie 2231. Dit is niet minder dan een economische agressieoorlog. De Iraanse economie is op korte tijd in een recessie gestort en de inflatie gaat pijlsnel de hoogte in. De VS werkt doelbewust aan een confrontatiepolitiek die de gematigde krachten in Iran op een zijspoor zet en de positie van de hardliners in Teheran versterkt.

Ondertussen wordt er naarstig gezocht naar een voorwendsel om een militaire interventie te vergoelijken. De VS-minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en de Nationale Veiligheidsadviseur Bolton laten er geen twijfel over bestaan dat een militair ingrijpen nodig is om het regime in Teheran aan het wankelen te brengen. De militaire aanwezigheid van de VS in de regio wordt dan ook volop opgevoerd met het sturen van een vliegdekschip, B-52 bommenwerpers, Patriot-raketafweerinstallaties en extra militairen.

We staan op de rand van een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. Een oorlog met Iran zou desastreuze gevolgen hebben. Laat ons de consequenties van de oorlog in Irak in 2003 niet vergeten.

België en de EU moeten de VS duidelijk maken dat dit een brug te ver is, respect eisen voor het nucleaire akkoord en zich niet laten intimideren. Ze moeten er alles aan doen om een nieuwe catastrofale oorlog in deze regio te vermijden.

Wij willen geen oorlog in Iran!

Praktisch:

Afspraak op donderdag 27 juni om 17u00 aan de VS-ambassade in Brussel (Regentlaan 27, 1000 Brussel).

Meer info: klik hier

Of check de Facebook-eventpagina

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!