Nieuws, Samenleving, België - Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Zelfmoordlijn 1813 lanceert online forum voor mensen met zelfmoordgedachten

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding breidt de Zelfmoordlijn 1813 uit met een online forum. Via dit nieuw, laagdrempelig kanaal kunnen mensen die aan zelfmoord denken online met elkaar in gesprek gaan over hun zelfmoordgedachten. Een ondersteunende dialoog tussen lotgenoten staat hierbij centraal.

maandag 14 januari 2019 14:32
Spread the love

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ), wil met de Zelfmoordlijn de drempel om te praten over zelfmoordgedachten zo laag mogelijk leggen, en mensen bereiken via het kanaal dat voor hen het best werkt. Het nieuwe forum, dat mogelijk gemaakt werd dankzij de Warmste Week 2017, moet een aanvulling vormen op de al bestaande hulp die de Zelfmoordlijn biedt via de telefoon, chat en e-mail. Kirsten Pauwels, directeur van het CPZ: “Lotgenotencontact of peer support kan voor mensen die aan zelfdoding denken erg helpend zijn: ze ervaren dat ze niet alleen staan met hun zelfmoordgedachten. Praten met anderen over hoe je met deze zelfmoordgedachten omgaat of lezen hoe anderen dit doen, kan de hopeloosheid of uitzichtloosheid, die mensen met zelfmoordgedachten vaak ervaren, helpen verminderen.”

Bij de uitbouw van het forum werd niet over een nacht ijs gegaan. In het voorjaar van 2018 werd gestart met een pilootproject waarbij een beperkte groep mensen met zelfmoordgedachten de kans kreeg om een proefversie van het forum uit te testen. Tijdens deze testfase werd de activiteit op het forum gemonitord en deelnemers werden gevraagd om voor en na hun bezoek aan het forum deel te nemen aan een evaluatieonderzoek. Kirsten Pauwels: “Uit het onderzoek is gebleken dat vooral actieve en frequente gebruikers een positieve impact van het forum ervaren. Toch is er ook een grote groep gebruikers die enkel mee leest, wat ook oké is: iedereen neemt deel op die manier die voor hem of haar het best aanvoelt.”

Opvallend is dat het forum ook ernstig suïcidale personen bereikt die niet eerder gebruik maakten van de Zelfmoordlijn of andere tools op Zelfmoord1813. “We bereiken met dit forum dus echt een nieuwe groep, en hopen dat zij via een positieve ervaring op het forum ook handvatten krijgen om het hoofd te bieden aan hun zelfmoordgedachten of om de stap te zetten naar andere vormen van hulp”, besluit Kirsten Pauwels. 

 

Deelnemen aan het forum kan anoniem, gebruikers maken enkel een zelf te kiezen nickname aan.

www.zelfmoord1813.be/forum

take down
the paywall
steun ons nu!