Foto: kwb
Verslag, Wereld, Economie, Milieu, Politiek, België - Koen Schoutteten, kwb

Aan 50 miljoen kilocalorieën gesport voor #cleanekleren

De campagne ‘kwb beweegt voor #cleanekleren’ is zaterdag 27 oktober op de Park- en Bosloop in Westerlo afgerond. Een jaar lang spanden de leden van kwb zich in om meer aandacht te vragen voor ‘cleane sportkledij’. Bijna 60.000 keer werd gesport voor sportkledij die in ethisch verantwoorde omstandigheden is gemaakt.

maandag 29 oktober 2018 23:50
Spread the love

Met de campagne ‘Kwb beweegt voor cleane kleren’ wilden kwb, FALOS-SPORT+ en Govaka&Pasar zoveel mogelijk kilocalorieën verzamelen tijdens sportieve activiteiten. In plaats van met handtekeningen willen de organisaties, samen met Wereldsolidariteit, aan de hand van fysiek geleverde inspanningen laten zien dat de Vlaming wakker ligt van hoe hun sportkledij geproduceerd wordt.

“We staan er zelf te weinig bij stil, maar aan de andere kant van de wereld moeten stiksters onder heel zware en onveilige omstandigheden zware inspanningen leveren om onze (sport)kledij te vervaardigen”, zegt Wim Verlinde, voorzitter van kwb. “Terwijl wij vrijwillig afzien in die sportkleren zien zij af om ze te maken. Om solidair te zijn willen we onze geleverde sportinspanningen symbolisch overdragen.” 

Per sportieve activiteit konden kwb-leden hun sportieve prestatie omzetten in kilocalorieën. Die werden opgeteld. In totaal werden meer dan 50 miljoen kilocalorieën verzameld, wat gelijk staat aan 20.000 werkdagen van een textielarbeidster uit Cambodja, en dit tijdens 59.132 sportieve activiteiten. Dat wil zeggen dat bijna 60.000 keer iemand bewust gesport heeft om te ijveren voor schone sportkledij.Foto: kwb

De ingezamelde kilocalorieën moeten Belgische sportkledingbedrijven onder druk zetten om schone sportkledij op de markt te brengen. Met de steun van de consument willen kwb, FALOS-SPORT+ en Govaka&Pasar samen met Wereldsolidariteit het aankoopbeleid van bedrijven beïnvloeden en hen wijzen op hun verantwoordelijkheid tegenover de arbeiders die hun collecties maken. 

Momenteel is het heel moeilijk om cleane sportkleren te vinden, zeker in België. Geen enkele verdeler is aangesloten bij Fair Wear Foundation, een onafhankelijke controle-instantie die volgens de Schone Kleren Campagne de beste garantie biedt dat de kleren in goede omstandigheden zijn gemaakt.

Belgische bedrijven zoals Vermarc en Bioracer zijn niet transparant als het over het productieproces van hun kledij gaat. Wie als consument zijn steentje wil bijdragen om mee druk te zetten op de kledingbedrijven moet gewoon in de winkel vragen in welke omstandigheden en aan welk loon de sportkleren gemaakt worden.

take down
the paywall
steun ons nu!