Bron: Pixabay
Nieuws, Europa, Milieu, Politiek -

EU-parlement legt antibiotica in veeteelt aan banden

Boeren zullen vanaf 2022 niet langer preventief antibiotica mogen toedienen aan hun dieren. Dat heeft het Europees Parlement beslist om de opmars van resistente superbacteriën tegen te gaan.

vrijdag 26 oktober 2018 17:48
Spread the love

In Europa gebruikt een koe gemiddeld meer antibiotica dan een mens. De geneesmiddelen worden in de veeteelt niet alleen ingezet als behandeling bij ziekte, maar ook op grote schaal preventief gebruikt en bijvoorbeeld gemengd in dierenvoeder. 

Wetenschappers waarschuwen al langer dat die praktijken de ontwikkeling stimuleren van bacteriën die resistent zijn tegen elke vorm van behandeling. Dergelijke ‘superbacteriën’ kosten nu al jaarlijks het leven aan meer dan twintigduizend mensen in de EU.

Strenger

Om daar iets aan te doen heeft het Europese parlement nu nieuwe regels goedgekeurd die het gebruik van menselijke antibiotica voor de veeteelt verbieden en het gebruik van de geneesmiddelen zonder voorschrift aan banden leggen. De nieuwe regels worden van kracht in 2022. 

“We zijn erg blij dat onze lange strijd tegen de bijdrage van de veeteelt aan resistentie eindelijk vruchten heeft afgeworpen”, zegt Molly Scott Cato van de Europese Groenen. “Resistentie tegen antibiotica is een enorm risico voor de gezondheid van mens en dier en bedreigt ons allemaal. Door het systematische preventieve gebruik te verbieden en bepaalde varianten van antibiotica te reserveren voor de mens kunnen we verzekeren dat deze geneesmiddelen effectief blijven als we ze nodig hebben.”

take down
the paywall
steun ons nu!