Bron: Greenpeace België
Nieuws, Milieu, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

Greenpeace eist gezonde lucht met adembenemend spandoek

In het hele land werd dit weekend actie gevoerd voor gezonde lucht. Zo was er onder meer de fietstocht langs de A12 van de actiegroep Filter Café Filtré - ouders en kinderen die al sinds maart wekelijks actie voeren aan de schoolpoort - en het festival voor gezonde lucht van burgerbeweging Bruxsel’air in het Jubelpark. Exact een week voor de verkiezingen is dit een klaar en duidelijk pleidooi voor leefbare straten en betere luchtkwaliteit.

maandag 8 oktober 2018 16:25
Spread the love

Om de oproep van de burgerbewegingen kracht bij te zetten, hebben actievoerders van Greenpeace vandaag de triomfboog van het Jubelpark beklommen. Met twee grote afbeeldingen van longen en een spandoek roept de organisatie het uit: ‘Clean Air Now!’.

“Onze studie over de luchtkwaliteit in scholen eerder dit jaar en de resultaten van CurieuzeNeuzen tonen het zwart op wit aan. De luchtkwaliteit in ons land, zowel in de dorpen als in de steden, schaadt onze gezondheid en die van onze kinderen. De Belg heeft daar genoeg van en laat dat nu duidelijk merken”, zegt Joeri Thijs, expert luchtkwaliteit van Greenpeace.

Greenpeace stelt vast dat de vele burgerprotesten vruchten beginnen af te werpen. De afgelopen maanden werden al een aantal stappen in de goede richting gezet, zoals de aangekondigde dieselban in Brussel en de steun voor schoolstraten in Vlaanderen en Brussel. Maar er zijn veel meer maatregelen nodig om de luchtkwaliteit te verbeteren.

“We zijn blij dat heel wat lokale politici in de aanloop naar de verkiezingen beloftes maken rond luchtkwaliteit. Samen met alle bezorgde burgers zullen we er op toezien dat het niet enkel bij beloftes blijft. Lokale besturen kunnen en moeten het voortouw nemen door diesel- en benzinewagens stapsgewijs uit onze straten te bannen en door te investeren in betere alternatieven voor de auto. Dat is nodig voor het klimaat en voor de gezondheid van onze kinderen”, besluit Joeri Thijs.

take down
the paywall
steun ons nu!