Bron: #WijZijnMetMeer
Opinie, Samenleving, België, Lokaal, Gent - Eline Vandewalle

Schild en Vrienden vertegenwoordigt ons niet

Na de Pano-reportage over de ware aard van de extreem-rechtste groepering Schild & Vrienden is er een golf van verontwaardiging door Vlaanderen gegaan. Niet in de laatste plaats waren de studenten en het personeel van de UGent zelf geschokt. “Het werd heel duidelijk dat zij leden van groeperingen die staan voor georganiseerd geweld niet willen als vertegenwoordigers in de raden en commissies van de UGent”, aldus Eline Vandewalle, studenten L&W en studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van UGent.

maandag 24 september 2018 14:00
Spread the love

4 studenten namen het initiatief om een betoging te organiseren, op dinsdag 25 september 2018. “Wij willen duidelijk maken dat de ideologie van Schild & Vrienden niet representatief is voor de studenten en het personeel van de UGent. Het is belangrijk om een blijvend signaal te geven dat er geen plaats is voor haat, racisme en discriminatie aan de UGent”, zegt Eline Vandewalle, studente L&W en studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van UGent. 

Daarom ook de slagzin van de actie: niet in onze naam! Ella Roose, studente Politicologie en Sociologie en van ‘t Zal Wel Gaan: “We wensen met deze betoging duidelijk te maken dat de acties en visie van Schild & Vrienden niet overeenkomen met de rijke diversiteit van UGent, en dan ook hier niet thuis horen”.

Aan deze actie is ook een petitie gekoppeld met twee duidelijke eisen. Eline: “Wij vragen de twee leden van Schild & Vrienden in de Sociale Raad, Louis Ampe en Dries Van Meirhaeghe, om zich uit deze raad terug te trekken, zoals S&V’er Louis De Stoop dit reeds heeft gedaan voor de Raad van Bestuur. En wij vragen aan de Raad van Bestuur van de UGent om bij hun eerstvolgende zitting een ‘Ethische code voor een Universiteit zonder fascisme en extreemrechts’ aan te nemen, gebaseerd op het succesvolle precedent van de Vrije Universiteit Brussel van 1994. Bij uitbreiding roepen wij alle geledingen, faculteiten, vakgroepen, raden, verenigingen en konventen aan om hetzelfde te doen.”

De petitie met Ethische Code kan je vinden op deze website

 

Hier vind je het Facebook-evenement van de betoging op 25 september 2018.

take down
the paywall
steun ons nu!