Manifiesta 2018: onze tips

Manifiesta 2018: onze tips

Komend weekend is het weer zover. Dan vindt naar jaarlijkse gewoonte Manifiesta, het grote feest van de solidariteit, plaats in Bredene. Deze keer niet één dag, maar wel twee dagen. En een pogramma dus dat eivol is. Wie last heeft van keuzestress, helpen wij daarom graag een handje. Hier zijn de tips van DeWereldMorgen.be voor Manifiesta 2018.

maandag 3 september 2018 17:18
Spread the love

Het Groot Pensioendebat (Zaterdag, 15:00 Auditorium)

Kim De Witte, auteur van het boek De grote pensioenroof, treedt in debat met Frank Vandenbroucke en Dave Sinardet. Het belooft een pittig maar vooral zeer onderbouwd en uniek debat te worden over de toekomst van onze pensioenen tussen mensen die je zelden samen op een podium aantreft. Vandenbroucke en De Witte kruisten trouwens eerder al de degens, en wel op DeWereldMorgen.be. Hun bijdragen vind je hier en hier.

Ontmoeting met Omar Barghouti (Zaterdag 12:00, Tent Intal)

Misschien zegt de naam Omar Barghouti je niet meteen iets, maar de BDS-campagne die oproept tot een boycot, desinvesteringen en sancties tegen Israël doet vermoedelijk wel een belletje rinkelen. Vorige week slaagde BDS er nog in om Lana Del Rey haar concert in Tel Aviv te laten cancelen. Wel, Barghouti is een Palestijnse mensenrechtenactivist die mede-oprichter is van deze wereldwijd gedragen campagne. Wie wat wil bijleren over hoe je een succesvolle campagne opzet, gaat dus best even luisteren.

1968: Het jaar dat niet wil sterven (Zaterdag 13:00, Tent B)

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat jonge hemelbestormers de gevestigde orde deden daveren. Twee protagonisten van die revolutionaire tijd komen getuigen: Herwig Lerouge en Paul Goossens. Ze zullen het hebben over wat ‘68 was, wat het vandaag betekent en waarom de rechterzijde nog steeds verveeld zit met de erfenis van 68. Ook vermeldenswaard in dit debat: doorlopend vind de expo ‘Mei ‘68: ze hebben gedurfd’ plaats waarin zowel veteranen van toen als jongeren van nu het woord zullen nemen.

De stad heruitvinden (Zondag 11u00, auditorium)

Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, is het een uitgelezen moment om het eens te hebben over de stad. Welke rol speelt de stad binnen de politieke en sociale strijd. En vooral, hoe kunnen we van de stad een sociale, democratische en ecologische plaats maken? Over deze en vele andere vragen zullen Mathieu Strale (ULB), Pascal Debruyne (UGent), Alice Romainville (ULB) et Wojciech K?b?owski (ULB et VUB) zich buigen.

Vrouwen die zich organiseren hebben een ongelooflijke kracht (Zondag, 13u, Tent A)

In 1985 kwam Jeanne Devos als zuster in Mumbai terecht. Aanvankelijk werkte ze er als lerares, maar geconfronteerd met de uitbuiting en ongelijkheid besloot ze samen met vrouwen die werken als dienstmeid of huisslaaf een beweging op te richten. De National Domestic Workers Movement telt ondertussen al 2 miljoen leden en wist het thema van de huisarbeid op de agenda van de IAO te krijgen met een nieuwe conventie (een internationale richtlijn die door alle leden geratificeerd moet worden) als gevolg. Jeanne Devos komt haar verhaal vertellen samen met Pia Stalpaert, voorzitster van ACV Voeding & Diensten.

Vrijheid van informatie onder druk: gesprek met Edwy Plenel (Zondag 13u00, PVDA Plaza)

Edwy Plenel is sinds jaar en dag hoofdredacteur van het Franse Mediapart. Mediapart is een alternatief medium om u tegen te zeggen. De onthullingen van Mediapart brachten eerder de Franse Minister van Begroting ten val en brachten Nicolas Sarkozy in een zeer lastig parket. Plenel is bovendien een belangrijke in het Franse maatschappelijke debat.
Chilla (Zaterdag 16u, Main stage)

Altijd leuk als artiesten de vinger aan de pols houden. Maar Chilla gaat nog een stap verder. Net op het moment dat ook Frankrijk geconfronteerd werd met #metoo in de vorm van de hashtag #balancetonporc gooide Chilla een bom met de clip van een liedje met dezelfde naam. “J’déverse mon amertume”, zo valt Chilla binnen waarna ze al haar jeugdhelden – R. Kelly, Polanski, Noir Désir – van hun besmeurde voetstuk blaast. Na het concert gaat Chilla in debat met haar fans.

take down
the paywall
steun ons nu!