Opinie - Samira Atillah

Enkele honderden mensen omsingelen Manneken Pis? Het waren er enkele duizenden en dat is geen detail

600 mensen op een actie tegen het opsluiten van kinderen? Volgens de Vlaamse kranten toch. Franstalige media gewagen van 1200 tot 2500 betogers. Een detail? Helaas niet.

vrijdag 17 augustus 2018 18:13
Spread the love

Op woensdag 16 augustus hield het collectief #NotInMyName een protestactie in hartje Brussel om het opsluiten van kinderen in ons land, aan te klagen. Het collectief had hiervoor slechts één dag van tevoren opgeroepen via sociale media. Ikzelf was aanwezig op deze actie en ik was dan ook verheugd over de grote opkomst van mensen, toen ik zag dat de straten rond Manneken Pis vol bleken te staan. Achteraf lees ik jammer genoeg in enkele kranten, zoals De Standaard en De Tijd, dat er 600 aanwezigen waren.

Dat spelletje van de media en politie over aantallen op manifestaties ben ik nu wel echt meer dan beu. Neen, we waren niet met 600 of ‘honderden’. We waren met duizenden, die zich verzet hebben tegen het opsluiten van kinderen. Duizenden, gemobiliseerd op 24 uur tijd.

24 uur

Ik heb genoeg manifestaties op mijn teller staan om te weten dat we met meer dan duizend waren. Als we echt met weinig waren of een paar honderd man dan zou ik mijn teleurstelling niet onder stoelen of banken steken. Daarin ben ik altijd correct. Maar dit keer waren we echt met veel. Je kon niet voor – of achteruit bewegen. Al grappend zei ik het nog op de manifestatie tegen iemand: ‘straks zeggen ze weer dat we maar met een paar honderden zijn’ en zo gebeurde het dus echt. Ik geloofde mijn oren niet.

De realiteit mag wel eens in kaart gebracht worden. We waren echt met veel. Echt veel… Het belang van deze aantallen kan voor sommige media misschien niet zo groot lijken, maar voor ons wel. Moeten media niet objectief en correct zijn? Waren die bepaalde media überhaupt wel aanwezig of heeft men die cijfers van collega-journalisten overgenomen, zonder er aanwezig te zijn?

Ik stoor mij vooral aan die cijfers omdat het belangrijk is. In het vluchtelingendebat probeert men langs alle kanten te doen uitschijnen dat er niemand wakker ligt van het lot van deze mensen. Wel, wij zijn met duizenden die daar wel van wakker liggen. Ze waren woensdag aanwezig. Al die mensen zullen niet meer stemmen op bepaalde politieke partijen. Politieke partijen denken meestal ‘electoraal’: wat levert stemmen op en wat niet! Belangrijk is om te beseffen dat het mensen zoals wij zijn die politieke partijen onder druk kunnen zetten om hun keuzes bij te stellen of te herzien. In die zin is dergelijke actie heel erg belangrijk en noodzakelijk en ook de juiste aantallen.

Politieke partijen proberen trouwens soms mensen met cijfers te ontmoedigen, cijfers die ze halen uit de media. Als de media niet correct zijn gebruiken we onze eigen kanalen, zoals hier. Het is onze taak om de media te wijzen op hun rol en taken en correctheid. Ik heb de betrokken media beleefd gevraagd, per e-mail en via sociale media, hoe ze aan hun cijfers komen, maar ik kreeg na 24 uur nog geen reactie. De Franstalige media, zoals de RTBF, hebben het, in tegenstelling tot de Vlaamse media, over een groep van 1200-2500 personen, een ruwe schatting, die volgens mij ook dichter bij de realiteit ligt. Maar 600? Dat is ongehoord! Hoe kan het dat Franstalige media het dubbel van het aantal deelnemers in de krant zetten dan de Vlaamse?

En dit…

Al die duizenden mensen die aanwezig waren blijven zich verzetten van onderuit, niet enkel tegen het beleid, maar ook tegen zij die de waarheid verdraaien. Al die mensen zijn solidair en zetten zich in voor de medemens. Duizenden mensen willen geen kinderen achter tralies zien. Al die mensen staan aan de juiste kant van de geschiedenis. De verandering zal komen van onderuit. Door mensen die blijven bewegen, door mensen die op de straten blijven komen, door mensen die niet wegkijken en door mensen die kritisch blijven, voor iedereen.

take down
the paywall
steun ons nu!