Recordaantal natuurbeschermers vermoord in 2017

Vorig jaar zijn minstens 207 land- en milieuactivisten vermoord, meldt Global Witness. Het gaat om inheemse leiders, activisten en natuurbeschermers die hun leefomgeving wilden beschermen tegen mijnbouw, industriële landbouw en andere verwoestende industrieën.

woensdag 25 juli 2018 10:45
Spread the love

Volgens de mensenrechten- en milieuorganisatie gaat het om het hoogste aantal sinds 2002, het jaar waarin voor het eerst statistieken werden bijgehouden. Global Witness schat dat het werkelijke aantal nog hoger ligt, omdat het moeilijk is gegevens te verzamelen.

In het gisteren verschenen rapport At What Cost? staat dat de agribusiness de mijnbouw heeft ingehaald als het gaat om de sector waar de meeste doden vallen. Moord is de meest extreme tactiek om mensen het zwijgen op te leggen, maar daarnaast is sprake van doodsbedreigingen, arrestaties, intimidatie, cyberaanvallen, seksuele agressie en rechtszaken, zegt Global Witness.

De doden vielen in 22 verschillende landen. Brazilië voert de lijst aan met 57 slachtoffers, gevolgd door de Filipijnen waar 48 activisten vermoord werden. Van de moorden vond 60 procent plaats in Latijns-Amerika.

Onder bestrijders van stroperij vielen 23 doden. Daarbij ging het met name om parkopzichters in Afrikaanse landen.

Hernán Bedoya

Een van de slachtoffers vorig jaar was Hernán Bedoya in Colombia. Er werden veertien kogels op hem afgevuurd door een paramilitaire groep, vanwege zijn protest tegen palmolie- en bananenplantages op land dat aan zijn gemeenschap toebehoorde.

Ook doodde het Filipijnse leger vorig jaar acht dorpsbewoners die zich verzetten tegen een koffieplantage op hun land. In Brazilië vonden gewelddadige aanvallen met machetes en geweren plaats van boeren op de inheemse Gamela, waarbij 22 Gamela ernstig gewond raakten.

In het rapport wordt een verband gelegd met producten hier in de supermarkten en winkels terechtkomen. Grootschalige landbouw, mijnbouw en houtkap leveren componenten en ingrediënten voor deze producten, zoals palmolie voor shampoo, hout voor meubels en soja.

Activisten beschermen

Sommige overheden en bedrijven zijn volgens Global Witness medeplichtig aan de moorden. Omdat ze net als bedrijven onderdeel zijn van het probleem, kunnen ze ook onderdeel zijn van de oplossing, zegt de organisatie.

“Ze moeten de oorzaken van de tegenstand bij de lokale bevolking aanpakken, en er bijvoorbeeld voor zorgen dat die bevolking de mogelijkheid heeft ‘nee’ te zeggen tegen projecten zoals mijnbouw op hun land. Ze moeten activisten die risico lopen beschermen en daders van geweld vervolgen.”

take down
the paywall
steun ons nu!