Opinie - NOTAP Belgium

NOTAP Belgium bouwt pijpleiding rond Gents stadhuis

Activisten gekleed als arbeiders tekenden op de laatste dag van de Gentse Feesten een pijpleiding van krijt rond het stadhuis. Ze kregen hierbij hulp van voorbijgangers en kunstenaars. De pijpleiding symboliseert de Trans Adriatische Pijpleiding, een mega gas project dat erg schadelijk zal zijn voor het milieu, maar waar ook ‘klimaatstad’ Gent een rol in speelt.

maandag 23 juli 2018 11:19
Spread the love

De Trans Adriatische Pijpleiding of TAP is het laatste deel van een gaspijplijn die gas vanuit Azerbeidzjan naar Italië moet brengen, dwars door o.a. Turkije en Griekenland. Fluxys, met burgemeester Daniël Termont als voorzitter, is voor 19% aandeelhouder van deze pijpleiding. Bovendien komt een groot deel  (77,53%) van Fluxys’ geld van gemeenten, waaronder ook Gent.

De link tussen Gent en deze verre pijpleiding wordt tijdens de Gentse Feesten lokaal zichtbaar gemaakt door een pijplijn van krijt, getekend door leden van NOTAP Belgium, voorbijgangers en kunstenaars. Een fiets, omgebouwd tot bulldozer, symboliseert de vernietiging van gebieden in o.a. Italië, Griekenland en Albanië waar de NOTAP beweging ook weerstand biedt tegen de constructie van de pijpleiding.

Ewoud van NOTAP Belgium: “Termont moet kiezen: Gent klimaatneutraal of de TAP. Er is geen tussenweg.”

Gas is geen groene energie

Gas wordt vaak voorgesteld als groenere energie, maar is het helemaal niet: het heeft op korte termijn een gelijkaardig CO2-equivalent als steenkool aangezien het methaan dat vrijkomt bij ontginning en transport een erg sterk broeikasgas is. Om een leefbare wereld te behouden moeten we stoppen met investeren in nieuwe gasinfrastructuur.

Opdat deze investeringen rendabel zouden zijn, zou deze nieuwe gasinfrastructuur nog voor tientallen jaren moeten worden gebruikt. Dit is echter volledig tegenstrijdig met de klimaatakkoorden. Zo’n investering is dus ook financieel risicovol. Fluxys kan enkel nog een rol spelen bij het onderhouden van bestaande infrastructuur en een transitie naar alternatieven.

Sebastien Mortier, onderzoeker duurzaam investeren bij FairFin : “Onethische beleggingen mogen niet langer de norm zijn. Een duurzame toekomst is enkel mogelijk als overheid, klanten en fondsbeheerders transparant handelen en hun verantwoordelijkheid nemen.”

77,53% van de aandelen van Fluxys zijn in handen van Publigas, een intercommunale (vereniging van gemeenten). Dit betekent dat TAP gefinancierd wordt door gemeenten terwijl vooral zij de verantwoordelijkheid zouden moeten nemen om hun geld op een ethische manier te investeren; en dus niet in dit project dat mensenrechten schendt en ons klimaat in gevaar brengt. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld kiezen om samen meer in hernieuwbare energie te investeren.

 

NOTAP Belgium is een groep vrijwilligers die er naar streeft om de Trans Adriatische Pijplijn te stoppen en focust zich hierbij vooral op investeringen van Fluxys. NOTAP heeft ook afdelingen in andere landen; o.a. in Italië waar rond olijfbomen wordt gewerkt die vernietigd zullen worden (zie o.a. https://350.org/stories-of-notap-resistance/).

De politie was vlug ter plaatse waardoor slechts een deel van de geplande pijplijn getekend werd en er een GAS-boete van 350€ volgde. Pittig detail: de politie nam contact op met Daniël Termont dewelke het laatste woord kreeg over het al dan niet geven van een GAS-boete.

Meer info over de pijplijn: https://gofossilfree.org/be/no-tap/


 

 

take down
the paywall
steun ons nu!