Opinie, Nieuws, Politiek, België -

Vlaamse wapenindustrie scoort nog voor de Rode Duivels

Met afschuw verneemt Vredesactie vandaag dat minister Muyters opnieuw de Vlaamse wapenindustrie zal subsidiëren. Om dat te kunnen doen schrapt hij enkele ethische regels.

vrijdag 6 juli 2018 15:22
Spread the love

“Hoe hypocriet kan een regering zijn? Al bijna vier jaar herdenken we W.O. I, een van de meest gruwelijk uitgevochten conflicten in de geschiedenis van de mensheid. Die oorlog was huiveringwekkend in zijn innovatief vermogen nieuwe manieren te ontwikkelen om de vijand te doden, waarvan het gifgas dat werd ingezet in de Vlaamse velden een ontstellend dieptepunt vormde. De barbaarse onrechtvaardigheid van die oorlog leidde tot de verzuchting ‘Nooit meer oorlog’. Vandaag, een eeuw na het einde van de Eerste Wereldoorlog, maakt een Vlaams minister publieke investeringen in de wapenindustrie terug bon ton. Qua symboliek kan dat tellen, aldus Nicole Van Bael van Vredesactie.”

In 1999 maakte de Vlaamse overheid de ethische keuze om geen Vlaamse overheidssteun te geven aan militair onderzoek. Ze vaardigde de zogenaamde IWT-richtlijn uit die belastinggeld voor wapenprojecten uitsluit. Eind januari 2018 vroeg de Vlaamse sectorfederatie van de defensie-industrie Agoria in een persoffensief om de ethische IWT-richtlijn te schrappen.

NGO’s, vredesorganisaties, vakbonden, academici, allen riepen de afgelopen maanden minister Muyters op om niet te zwichten voor de wapenlobby. Het Vlaamse Parlement besliste veertien dagen geleden nog om eerst hoorzittingen te organiseren gezien het belang van deze kwestie. Muyters laat vandaag een open en publiek debat links liggen en kiest voluit voor de wapenhandel. Een schande voor de democratie en een dieptepunt voor de vrede.

take down
the paywall
steun ons nu!