Theo Francken nog lang geen burgemeester

Theo Francken nog lang geen burgemeester

maandag 2 juli 2018 00:01
Spread the love
Een zittend regeringslid kan bij verkiezingen doorgaans rekenen op een regeringsbonus. Of dit ook voor Theo Francken uit Lubbeek geldt, daarover het ik mijn twijfels.

Het migrantendossier waarop hij zich federaal profileert speelt in dit witte Hagelandsdorp niet. Je moet al veel geluk hebben om er een moslima met hoofdoek tegen te komen.

Zittende regeringsleden zijn meestal enkel geïnteresseerd in de titel van titelvoerend burgemeester, een voorbeeld van kiezersbedrog. De kiezer is niet dom en vraagt een echte burgervader die zijn gemeente daadwerkelijk bestuurt en dit niet overlaat aan een partijlid zonder echt draagvlak voor deze functie bij het publiek.

Ík neem aan dat de modale Lubbekenaar niet gelukkig is wanneer hij geïdentificeerd wordt met een staatssecretaris die de eerste minister leugens in de mond legt en door Europa terecht gewezen wordt. Ook Vlaams nationalisten, Peumans op kop, krijgen stilaan genoeg van dit puberend regeringslid.

Lubbeek kent wel een eigenaardig politiek spectrum. Links heb je enkel de kleine Groen-fractie terwijl de SP-A geen lijst indient. Rechts is er keuze te over, drie liberale partijen waaronder de extreem-rechts-nationalistische NV-A  dingen naar de gunst van de kiezer. Deze situatie doet me de boutade ontlokken: de christendemocraten zijn de meest linkse partij in Lubbeek.

Inderdaad de CD&V heeft een gat in de kiezersmarkt ontdekt. De tweeverdieners , sociaal bewuste kiezers komen bij Groen terecht en dat is goed. De gewone modale man of vrouw kan haast enkel bij de christendemocraten gehoor vinden. Ik stel vast dat deze oranjepartij hierop inzet. De lijst wordt, samen met mijn broer-syndicalist, vooral bevolkt door mannen en vrouwen met een sterk sociaal profiel.

De zege zekere NV-A zou wel eens een blauwtje of moet ik zeggen orangetje kunnen oplopen. De tricolore sjerp ,met de door Theo gehate driekleur, is zeker nog niet verworven.

take down
the paywall
steun ons nu!