Bron: Shaw Air Force Base
Opinie, Economie, Samenleving, Politiek, België - De Algemene Centrale-ABVV

Huishoudhulpen zijn geen statistiek

Midden in het hevig debat rond zware beroepen, neemt de pers regelmatig het werkgeversargument over inzake langdurige afwezigen in de dienstenchequesector, met een overvloed aan cijfers en statistieken. Er zijn maar weinig artikels die aandacht besteden aan de essentie van het probleem.

dinsdag 29 mei 2018 19:13
Spread the love

De dienstencheques mag dan wel een van de sectoren zijn die het zwaarste lijden onder het probleem van langdurige afwezigen, toch moet men niet vergeten dat diegenen die vooral lijden – letterlijk dan – de huishoudhulpen zijn. Niemand is ziek of afwezig voor zijn plezier!

Deze werkneemsters kennen heel zware arbeidsomstandigheden. Dagelijks moeten zij schadelijke stoffen en niet-ergonomisch materiaal gebruiken. Bovendien maken zij het centrale deel uit van een driehoeksrelatie. Zij ervaren immers druk vanuit de werkgevers, klanten, maar ook vanwege het openbaar beleid.

De sector telt ook veel alleenstaande ouders, wat het werk nog zwaarder maakt. Buiten de stress, zware taken en lage inkomsten, moet er nog een evenwicht gezocht worden tussen werk en privéleven … geen wonder dat ze instorten!

ABVV Dienstencheques betreurt het feit dat dit maar zelden wordt aangehaald in de dossiers die dagelijks in de pers verschijnen, terwijl het gaat om de voornaamste oorzaken voor verzuim in de sector. De statistieken die al wekenlang in de kranten worden gegeven, zijn op zich onbruikbaar en moeten absoluut in hun context geplaatst worden. Huishoudhulpen zijn geen statistiek. Zij verdienen beter dan dat!

Wij zijn ervan bewust dat ook veel werknemers uit andere sectoren die verschillende moeilijkheden meemaken, maar men moet vaststellen dat ze zich in het geval van huishoudhulpen opstapelen. Zij zijn zoals de kanaries in de kolenmijnen, die als eerste neerstorten wanneer de lucht verstikkend wordt.

take down
the paywall
steun ons nu!