Garderobe met respect voor milieu en sociale rechten, ‘t kan!
Aankondiging, Nieuws, Wereld, Economie, Samenleving, Politiek, Lokaal, Brussel -

Garderobe met respect voor milieu en sociale rechten, ‘t kan!

Op zaterdag 5 mei nodigen we je uit voor een groots evenement - Oxfam Day.Dit jaar lanceert Oxfam een openbaar evenement rond “Slow Fashion” dat alternatieven in de textielsector onder de aandacht brengt. Een ethisch verantwoorde garderobe, met respect voor het milieu en sociale rechten, het kan!

donderdag 3 mei 2018 19:33
Spread the love

Slow Fashion, een andere mode is mogelijk!

Kan een t-shirt van 3 euro ethisch zijn? Oxfam spreekt dat uitdrukkelijk tegen. Kledij aan dumpingprijzen op de markt gooien, zal nooit bijdragen aan een duurzamer handelsmodel waarbij de arbeiders, de grondstofproducenten, het milieu, en uiteindelijk de consument gebaat zijn.

Van een T-shirt dat vandaag in Europa verkocht wordt aan 29 euro gaat slechts 18 eurocent naar de textielarbeiders die het in Azië gemaakt hebben. De jaarlijkse dividenden van Amancio Ortega, oprichter van kledingmerk Zara, zijn goed voor meer dan 800.000 keer het gemiddelde loon van een textielarbeider in India.

Dat ene cijfer symboliseert de perverse ongelijkheid die de textielketens aantast. Een ongelijkheid met dramatische gevolgen voor de miljoenen arbeiders en arbeidsters die de voornaamste slachtoffers zijn als ongevallen zoals Rana Plaza in Bangladesh in 2013.

Een gevarieerd en ludiek programma

Sophie Tack, campaign director van Oxfam-Magasins du monde: “Tijdens Oxfam Day is er voor ieder wat wils. Onder andere een verkoopbeurs met duurzame merken die zich engageren tot Slow Fashion. Daarnaast zijn er verschillende ateliers waar je zelf aan de slag kunt: (her)ontdekking van breien en naaien, je kleding customizen of je wagen aan zeefdrukken.

In de debatten kom je meer te weten over de ongelijkheden en misbruiken in de textielsector en kan je deelnemen aan discussies over alternatieve oplossingen. ’s Middags vindt er ook een theaterstuk plaats.

Het is een echte doe- en ontdekkingsdag voor jong en oud. Je kunt er ook snuisteren op verschillende marktjes met tweedehandskledij en eerlijk artisanaat. Proeven van Oxfam-producten, een barrista aan het werk zien of zelf aan de slag gaan met textiel, terwijl de kinderen zich kunnen uitleven in de kids corner. Om de dag in schoonheid te eindigen kan je kijken naar een upcycling modeshow gesigneerd door Giovanni Biasiolo en ondersteund door de vzw ‘Assistance à l’enfance’.“

Een organisatie van Oxfam-in-België

Op de Slow Fashion Fair staan op het programma: modedefilé, verkoopbeurs, theater, doe-het-zelf workshops, debatten, fair trade barista …

Op deze dag willen we de sterktes van de drie Belgische Oxfam-organisaties, Oxfam- Magasins du monde, Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam-Solidariteit, in de spotlight zetten. Onder een dak willen we de Oxfam-supporters en het grote publiek informeren over en betrekken bij onze werking.  

Oxfam-Wereldwinkels, Oxfam-Magasins du Monde en Oxfam-Solidariteit vormen samen Oxfam-in-België, dat lid is van de internationale confederatie Oxfam.

 

Meer info:
Het gratis evenement is voor iedereen toegankelijk op 5 mei van 10u tot 18u op de site van Tour&Taxis.

take down
the paywall
steun ons nu!