Bron: Wikimedia Commons
Wereld, Milieu, België -

Belg eet te veel vlees (maar wil daar iets aan doen)

Uit een nieuw rapport van Greenpeace blijkt dat we de productie en consumptie van vlees en zuivel moeten halveren tegen 2050, om gevaarlijke klimaatverandering te vermijden. Ook in België hebben we nog een lange weg te gaan: amper 1 Belg op 10 respecteert de voedingsadviezen ...

maandag 5 maart 2018 15:16
Spread the love

Gemiddeld eten de Belgen 2 tot 2,5 keer méér vlees dan de officiële voedingsrichtlijnen voorschrijven. [1] Amper 10 procent houdt zijn vleesverbruik binnen die aanbevolen limieten. [2] Ook Belgische kinderen van 3 tot 13 jaar consumeren bijna twee keer meer dierlijke eiwitten dan nodig. [3] Beter te veel dan te weinig, lijken hun ouders te denken.

Nochtans heeft minder vlees eten niets dan voordelen [4]:

  • Voor onze gezondheid. De overconsumptie van rood en bewerkt vlees verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker.
  • Voor het klimaat. De landbouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer 9% van de uitstoot van broeikasgassen in België. Twee derde hiervan stamt uit de vleesproductie.
  • Voor het milieu. De intensieve vleesproductie leidt tot ontbossing voor de productie van soja die hoofdzakelijk dient als veevoeder, tot verlies van biodiversiteit, en vervuilt water en bodems.
  • Voor het dierenwelzijn. In België worden jaarlijks 300 miljoen dieren geslacht voor consumptie. Dat gaat gepaard met heel wat dierenleed. 

Als we niets doen, zal landbouw in de komende decennia naar schatting 52 procent bedragen van de totale broeikasgasuitstoot, waarvan 70 procent afkomstig uit de productie van vlees en zuivel. [5] 

We zien wel een toenemende bereidheid onder de bevolking om minder vlees te gaan eten. Uit een recente opiniepeiling [6] blijkt dat 54% van de Belgen die vlees eten, vindt dat we minder vlees zouden moeten eten voor het klimaat. 66% van de ondervraagde personen die vlees eten, is ook bereid om zijn consumptie terug te schroeven . Het afgelopen jaar heeft bijna de helft van de Belgen zijn vleesinname verkleind in vergelijking met het jaar daarvoor.

Maar het gaat veel te traag. Dus start Greenpeace wereldwijd een campagne om de vleesproductie en -consumptie tegen 2050 te halveren in vergelijking met vandaag. [7]

“Er schort vanalles aan ons voedselsysteem”, verklaart Sebastien Snoeck, expert Vlees en Veeteelt bij Greenpeace België. “Overheden blijven de industriële veeteelt massaal subsidiëren om steeds meer te produceren, terwijl al dat vlees onze gezondheid, die van onze kinderen en de planeet bedreigt. Ze zouden beter boeren steunen bij de omslag naar ecologische landbouw, en mensen aanmoedigen om meer lokaal en meer plantaardig te eten. Zo kunnen landbouwers een eerlijke prijs voor hun producten krijgen.”

“Beslissen wat er op ons bord belandt, is voor ons als individu én als samenleving, één van de krachtigste wapens die we hebben in de strijd tegen klimaatverandering en milieuvernietiging”, besluit Sebastien Snoeck.

?Notes:

[1] Vlaams Instituut Gezond Leven. 2017. Aanbevelingen voor voeding.

http://www.vigez.be/themas/voeding-en-beweging/aanbevelingen/

aanbevelingen-voor-voeding  en

https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/vlees

Lebacq, T. 2016. Vlees, vis, eieren en vervangproducten. In: Bel S, Tafforeau J (éd.).

voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. Brussel: WIV-ISP, p. 12.
https://fcs.wiv-isp.be/nl/Gedeelde%20%20documenten/NEDERLANDS/Rapport%204/2_protein_NL_finaal.pdf
[2] Lebacq, T. 2016. Vlees, vis, eieren en vervangproducten. In: Bel S, Tafforeau J (éd.)

voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Rapport 4. Brussel: WIV-ISP, p. 12.

https://fcs.wiv-isp.be/nl/Gedeelde%20%20documenten/NEDERLANDS/Rapport%204/2_protein_NL_finaal.pdf
[3] Ibidem

[4] Mediabriefing “Productie en consumptie van vlees in België”

[5]  Less is More: Reducing Meat and Dairy for a Healthier Life and Planet, Greenpeace International.
[6] Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Greenpeace tussen 7 en 13 februari 2017 bij 1.000 Belgen, representatief op taal, leeftijd, geslacht en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.
[7]  Less is More: Reducing Meat and Dairy for a Healthier Life and Planet, Greenpeace International.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!