Maximiliaanpark Noordstation Brussel. Foto: Helenka Spanjer
Nieuws, Samenleving, België, Lokaal, Brussel - Dokters van de Wereld

Dokters van de Wereld: 200 vrijwilligers en 500 consultaties per week in Brussel

Sinds de aftrap van het Medisch Winterplan, voert Dokters van de Wereld bijna 500 consultaties uit per week. Door de aanwezigheid in drie opvangcentra voor daklozen, de humanitaire hub, de Medibus en het vaste zorgcentrum, maakt de medische ngo in de hoofdstad circa 500 consultaties per week mogelijk.

donderdag 21 december 2017 14:48
Spread the love

Vorige maand ging Dokters van de Wereld van start met consultaties in de opvangcentra van het Winterplan. Zowel in het centrum in de Poincarélaan, de Koningstraat als in het centrum van Haren, zijn vrijwilligers actief om gratis medische zorg toe te dienen aan de daklozen die er overnachten. Hiervoor werden ongeveer 150 vrijwilligers – dokters, verpleegkundigen, onthaalmedewerkers en medische voetverzorgers – gemobiliseerd. Dokters van de Wereld is trouwens nog op zoek naar 15 vrijwillige verpleegkundigen en 5 mensen die pedicures kunnen uitvoeren.

Praktisch gezien gaat het om 180 consultaties per week tijdens het Winterplan, 100 consultaties per week in de humanitaire hub, 30 consultaties per week in de Medibus en 120 consultaties per week in het vaste zorgcentrum.

Verschillende projecten met een gemeenschappelijk doel

“In de winter krijgen onze projecten een andere dimensie”, vertelt Geneviève Loots, coördinatrice van de Brusselse projecten bij Dokters van de Wereld. “Tijdens het Winterplan zien we vaak mensen die we tijdens de rest van het jaar niet te zien krijgen. Onze bedoeling is om een band met hen op te bouwen en hen zo goed mogelijk te helpen.”

Sinds het begin van het Winterplan voerde Dokters van de Wereld al meer dan 300 consultaties uit. De gezondheidsproblemen van de patiënten zijn symptomatisch voor een hard leven in precaire omstandigheden: “Ademhalingsproblemen, huidproblemen en allerlei andere kwaaltjes zijn typisch voor mensen die hun dag doorbrengen op de straat”, verduidelijkt Geneviève Loots. “Maar heel wat patiënten lijden ook aan chronische ziektes.”

Op weg naar zorg

Het doel van het Winterplan van Dokters van de Wereld is – net zoals de Medibus die het hele jaar door de straten van de hoofdstad rijdt – een contactpunt te vormen voor mensen die uitgesloten zijn van zorg. “De meest kwetsbare personen worden begeleid naar ons vaste zorgcentrum”, vertelt Geneviève Loots. In dat centrum focust Dokters van de Wereld zich op haar belangrijkste missie: re-integratie in het reguliere zorgsysteem. “We ontvangen onze patiënten en proberen hun administratieve situatie in kaart te brengen. Wie ze zijn, waarom ze niet naar de dokter kunnen en wat wij kunnen doen om hen dit fundamenteel recht terug te geven. Ondertussen zorgen we er natuurlijk ook voor dat ze medische zorg krijgen bij onze artsen in het centrum.”

Ondanks de inzet in projecten als de noodopvang en de humanitaire hub is Dokters van de Wereld zich bewust van het feit dat deze acties geen structurele oplossing bieden voor de daklozen en migranten in kwestie. Dokters van de Wereld is bereid om elk initiatief dat in de richting denkt van een structurele oplossing te verdedigen, te begeleiden en te ondersteunen. 

take down
the paywall
steun ons nu!