Bron: Flickr
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, België - Frank Moreels, BTB-ABVV

BTB krijgt gelijk van Europees Hof van Justitie: ‘Uber is transportbedrijf’

Het Europees Hof van Justitie heeft gisteren, 20 december, een belangrijk arrest geveld: 'Uber is een transportbedrijf, en geen digitale bemiddelingsdienst'. Het ultieme breekijzer om Uber in heel Europa te verplichten om met een klassieke taxivergunning te werken. En lidstaten kunnen dit perfect reguleren. Daarmee krijgt BTB gelijk van het Europees Hof, we beweren als jaren dat Uber een gewoon taxibedrijf is.

donderdag 21 december 2017 14:39
Spread the love

Tot nu toe poneerde Uber steeds dat ze een IT-dienst leverden, waarbij er géén transportdienst werd geleverd. En zo omzeilen ze de regels die alle  taxi’s wel moeten volgen. In heel wat Europese landen en steden zijn er verschillende rechtszaken. Frank Moreels, voorzitter BTB: ”Nu  is er duidelijkheid geschapen door het Europees Hof van Justitie. Het zijn dus de lidstaten die het heft in handen moeten nemen. BTB roept dus alle bevoegde overheden op om dit te doen, en Uber te dwingen de Belgische taxiregels te volgen.”

Taxiplan in Brussel

Pascal Smet, Brussels minister bevoegd voor Mobiliteit, werkt al enkele jaren aan zijn “taxiplan”. Cruciaal in dit plan is ook dat er een plaats gemaakt wordt voor Uber. Maar zonder dat ze dezelfde regels als klassieke taxi’s moeten volgen. Frank Moreels: “We roepen Pascal Smet op om zijn taxiplan te herzien en rekening te houden met de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Een gelijk speelveld voor alle taxibedrijven is cruciaal! Er hoeven geen speciale regels gemaakt te worden voor Uber en consoorten.” BTB diende trouwens in 2015 al klacht in tegen Uber, bij het Brusselse Arbeidsauditoraat, maar hier werd tot nu toe niks meer over vernomen.

De taxihervorming in Vlaanderen

Ook Ben Weyts, Vlaams minister bevoegd voor Mobiliteit, is druk doende met een hervorming van het taxilandschap. En ook hier is een prominente plaats voor Uber voorzien. Frank Moreels: “Er mag nu zeker niet niet geplooid worden voor de druk van Uber om de regels in hun voordeel aan te passen. De uitspraak van het Europees Hof is klaar en duidelijk: Uber dient alle regels te volgen, zoals alle taxibedrijven. Geen nood dus aan op maat geschreven regels.”

Alexander de Croo blijft ook uit hetzelfde vaatje tappen. Hij blijft, ondanks de duidelijke uitspraak van het hof, pleiten voor “aangepaste” regels. Frank Moreels: “Innovatie in de taxisector is perfect mogelijk zonder de huidige wetgeving uit te hollen. Het is niet omdat Uber zich presenteert als hip en vernieuwend dat de Belgische regels moeten veranderen. Innovatie kan binnen het bestaande kader”.

take down
the paywall
steun ons nu!