Bron: Wikipedia
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek -

Egypte werkt aan nieuwe anti-homowet

In het Egyptische parlement is een wetsvoorstel ingediend dat homoseksuele activiteiten expliciet criminaliseert, zegt Amnesty International. Sinds september is in het land volgens de mensenrechtenorganisatie een hetze bezig tegen LGBT’ers.

vrijdag 10 november 2017 13:46
Spread the love

In het wetsvoorstel wordt “homoseksualiteit” voor het eerst gedefinieerd en worden zwaardere straffen in het vooruitzicht gesteld, tot vijf jaar gevangenisstraf. Als iemand die lesbisch, homoseksueel, bi of transgender (LGBT) is en veroordeeld wordt voor meerdere aanklachten dan kan dat maximaal vijftien jaar zijn.

Stigmatisering

“Al langer dan een maand zijn LGBT’ers in Egypte het doelwit van repressie. Meer dan zeventig mensen zijn gearresteerd, sommigen zijn onderworpen aan anale inspecties die marteling genoemd kunnen worden. Deze zeer discriminatoire wet zou een grote terugslag voor de mensenrechten betekenen en een nieuwe nagel aan de doodskist van de seksuele rechten in Egypte”, zegt Najia Bounaim, campagnedirecteur Noord-Afrika bij Amnesty.

Concert in Caïro

In het wetsvoorstel worden ook promotionele activiteiten (via audio, sociale media of publicaties), advertenties en LGBT -bijeenkomsten of feesten verboden. De maximale straf hiervoor is drie jaar cel.

“Niet alleen wil deze conceptwet relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht criminaliseren – wat per definitie geen overtreding zou moeten zijn – de wet is ook bedoeld om stigmatisering, vernedering en haat aan te wakkeren tegen mensen vanwege hun veronderstelde seksuele oriëntatie”, zegt Bounaim.

De antihomo-activiteiten in de afgelopen anderhalve maand volgden na een concert in Caïro waarbij met een regenboogvlag werd gezwaaid.

take down
the paywall
steun ons nu!