Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Europa, Milieu -

Tien miljoenste warmtepomp in Europa weldra in werking

Dezer dagen wordt in Europa de tien miljoenste warmtepomp geïnstalleerd. Samen verlagen die de uitstoot van CO2 met 26 miljoen ton per jaar. Op Europees vlak zijn warmtepompen ook goed voor 54.000 arbeidsplaatsen, waarvan 843 in België.

dinsdag 29 augustus 2017 11:43
Spread the love

Vooral lucht-lucht- en lucht-water-warmtepompen winnen aan populariteit. Het relatieve marktaandeel van warmtepompen die gebruik maken van warmte en koelte uit de bodem is wat teruggevallen.

De grootste recent gerapporteerde groei (2016) deed zich voor in Italië, maar qua geïnstalleerde volumes staat Frankrijk nog ruim op kop, gevolgd door Italië, Zweden, Spanje, Duitsland, Noorwegen en Finland. De toppositie van de mediterrane landen is te wijten aan het gebruik van warmtepompen voor koeling.

Noorwegen koploper

Sectororganisatie European Heat Pump Organisation (EHPA) berekende dat al deze pompen samen de uitstoot van CO2 met 26 miljoen ton per jaar verlagen. 

Bij huishoudens zijn warmtepompen al het best ingeburgerd in de Scandinavische landen en in Estland. In Noorwegen – de koploper – gebruikt een derde van de gezinnen een warmtepomp. In België is dat slechts 2,8 procent, in Nederland 2 procent. De EPHA ziet vooral groeipotentieel in Duitsland (2 procent) en in het Verenigd Koninkrijk (0,65 procent).

Nieuwbouwwoningen

In Vlaanderen worden warmtepompen vooral geplaatst in nieuwbouwwoningen. Momenteel gebeurt dit in ongeveer een tiende van alle nieuwbouw- en renovatiewoningen.

Volgens cijfers van de Vlaamse overheid waren er in de eerste vier maanden van 2017 al bijna evenveel nieuwe warmtepompen geplaatst als de 3.728 stuks in heel 2016. Deze cijfers bieden echter geen representatief totaalbeeld omdat de Vlaamse overheid alleen de aantallen registreert waarvoor premies worden aangevraagd.

De fabrikanten hebben dan weer alleen cijfers voor heel België. Volgens hen hebben ze in 2016 7.062 warmtepompen verkocht, ruim het dubbele van 2010 en meer dan vier keer het volume van 2008.

take down
the paywall
steun ons nu!