“Dringend koerswijziging nodig voor regering Michel”

De regering Michel heeft nog twee volle jaren voor de boeg en de socialistische vakbond vreest dat het nog eens twee jaar van sociale afbraak worden. Samen met de andere vakbonden lanceert het ABVV de campagne en de handtekeningenactie ‘Het groot rapport’. Om die campagne in de verf te zetten voerde het ABVV actie op het Muntplein.

vrijdag 19 mei 2017 14:41
Spread the love

De regering die eerder al een indexsprong doorvoerde, de pensioenleeftijd verhoogde en bespaarde in de openbare diensten en de gezondheidszorg, lijkt niet meteen te versagen. Michel en co gaan tegen de zomer op zoek naar 5 miljard extra besparingen en in één ruk willen ze ook nog eens de vennootschapsbelasting verlagen. Voor het ABVV zijn dat genoeg redenen om nog eens een vuist te maken.

“Sociale afbraak”

“Deze regering zal de geschiedenis ingaan als de regering van de sociale afbraak”, zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vanop het podium aan het Muntplein. “Een regering die de werknemers en de mensen met een uitkering, volledig laat opdraaien voor de gevolgen van de crisis. De regering die met al haar maatregelen de mensen in de moeilijkheden brengt. De regering die ons langer en meer laat werken.”
“En er is geen enkele maatregel van die grootorde die aan de bedrijven en de grote vermogens wordt opgelegd. Zij worden niet elke dag lastiggevallen door Michel. Zij kunnen rustig verder winst oppotten, fiscale achterpoortjes gebruiken én ze ontvangen daarbovenop nog eens fiscale cadeaus”, voegde hij eraan toe.

Minder werkdruk

Volgens De Leeuw moet de regering zorgen voor minder werkdruk, eerlijkere belastingen, investeringen in de openbare diensten en de zorg en een correct vervangingsinkomen voor wie niet kan werken.

Na de toespraken ondertekenden De Leeuw en algemeen secretaris Marc Goblet de petitie ‘Het groot rapport’. Voor Goblet was het meteen ook zijn laatste toespraak bij een nationale actie van het ABVV. Eind juni geeft hij de fakkel door.

take down
the paywall
steun ons nu!