(Foto Jongsocialisten)
Opinie - Aaron Ooms

‘Take a dump on Trump’

Op de actie 'Take a dump on Trump’ van de Jongsocialisten waarbij ze WC-rol met de karikatuur van Trump verkopen op hun webshop kwam wat kritiek. Maar Aaron Ooms (sp.a jongeren) countert deze kritiek. “In een tijd van ‘alternative facts’ en gehackte verkiezingscampagnes is het soms broodnodig om rechttoe rechtaan duidelijk te zijn”, vindt hij.

woensdag 10 mei 2017 12:49
Spread the love

Wars van alle nuance, weg van iedere ‘maar’ te zeggen waar het op staat. Als Jongsocialisten doen we dit opnieuw nu het bezoek van Trump aan de Navo en onze ‘hellhole’ dichterbij komt. In bewoordingen als ‘het vliegend schijt ervan krijgen’ en met een eigen wc-papier maken we ons los van voorzichtigheid.

Sommigen roepen dan al graag over respect, senior-writer bij De Morgen Joël De Ceulaer noemde het zelfs degoutant. Wel laat het dan maar duidelijk zijn dat wij als Jongsocialisten geen greintje respect hebben voor het beleid en de visie van Trump. Dat zijn beleid degoutant is. Dat we ons gat vegen aan zijn vrouwonvriendelijke en racistische uitspraken. Het vliegend schijt krijgen van zijn gebrek aan een klimaatbeleid of het niet zullen pikken dat hij ons, samen, in een wereldoorlog stort. 

Degoutant

Een terechte vraag kwam er dan weer uit andere hoeken, zo vroeg Jan Segers ons in Het Laatste Nieuws waarom we geen wc-papier maakten met een karikatuur van Erdogan of de Koning van Saoudi-Arabië. Wat ons zou kunnen verleiden tot een praktische discussie maar waarbij ons antwoord is: natuurlijk moet dat evengoed. Net zoals we duidelijk zijn over Trump zijn we dat keer op keer ook over Erdogan en consoorten: degoutant. 

Het zijn die waarheden die we vandaag veel vaker nodig hebben. We leven, tegen wil en dank, in een tijdsbestek waar onzekerheid troef is. Van een duidelijk gestructureerde wereld zijn we geëvolueerd naar zoveel verschillende machten met allemaal hun belangen en methodes. Aanslagen en geweld zijn deel geworden van onze realiteit. Het optimisme dat de economie enkel kan groeien of dat banken niet kunnen vallen is bijzonder hard naar de vuilbak verwezen. 

In zo’n tijd is veiligheid bieden vooral met antwoorden komen. Waarop zeggen we ja, waarop nee. Waar liggen onze grenzen? Dat is de taak van de politiek. Onze antwoorden zijn alvast duidelijk. Het klimaat om zeep helpen zal levens verwoesten en onze samenleving ontwrichten. Dus moeten we vandaag ingrijpen en niet morgen. Door te kiezen voor een samenleving volledig draaiende op hernieuwbare energie in 2050 en daarin nu investeren. Maar ook dat het eerste antwoord op het vluchtelingenvraagstuk het stoppen is met het droppen van bommen.

En dat nieuwe straaljagers kopen dus gewoon te zot voor woorden is. Dat geld van die straaljagers, investeer dat toch in mensen. In de pensioenen bijvoorbeeld. Ja, ook wij zeggen dat de pensioenen van kleine zelfstandigen vandaag te laag zijn. En ook daarop is het antwoord simpel: zorg dat iedereen een deftig pensioen heeft, in plaats van het opnieuw te verlagen. Zonder nuance eerlijk zijn: het zou veel meer politici (en journalisten) sieren. Door het niet kapot te nuanceren bijvoorbeeld dat multinationals geen belastingen betalen. Maar in de plaats van ze te eisen dat ze bijdragen. Zoals u en ik. Zoals iedereen.

Vrijheid

Ik krijg op debatten regelmatig de vraag welke waarde voor mij op de eerste plaats komt. En ook dan is het antwoord duidelijk. Vrijheid. Natuurlijk. Wie wil niet vrij zijn? En die vrijheid kan enkel bestaan als iedereen vrij is, en daarvoor heb je gelijkheid nodig. Tuurlijk is de vrijheid van personen in Europa een zalig ding. Reizen is verbazend simpel nu. Maar dat hoeft niet ten koste te gaan van een trucker of bouwvakker die z’n boterham wil verdienen. Die sociale veiligheid geven vraagt rechttoe rechtaan keuzes te maken. 

Kortom, aan al die gedegouteerden, koop u gerust een WC-rol met de karikatuur van Trump (ten voordele trouwens van 12-12) of doe dat niet. Maar laat ons als jongeren toch het vliegend schijt krijgen van al uw nuance. Wij kiezen radicaal voor een ander systeem dan hetwelke Trump, of dichterbij, de huidige regeringen wensen te verwezenlijken. Een duurzaam en eerlijk systeem. Kom toch van uw ‘high horse’ en ga eerlijk en open het debat aan. Zeg het ons gerust als u het niet eens bent. Maar laat ons het dan daarover hebben.

Aaron Ooms is voorzitter Jongsocialisten

take down
the paywall
steun ons nu!