'Nurdle hunters' op de kusten van Yorkshire (yorkshirecoastradio.com)
Nieuws, Europa, Milieu -

Britse stranden zwaar vervuild door plastic korrels

Driekwart van de Britse stranden is zwaar vervuild door 'nurdles': kleine plastic deeltjes ter grootte van een erwt. Pellets (korrels) zijn wereldwijd een van de grootste oorzaken van plastic vervuiling op zee.

vrijdag 17 februari 2017 14:46
Spread the love

Begin februari 2017 trotseerden honderden vrijwilligers de kou voor een grootschalige nurdle hunt, georganiseerd door verschillende milieuverenigingen. Honderden vrijwilligers liepen begin februari 2017 279 kuststroken af, van de Shetland-eilanden in het hoge noorden tot Lizard Point in Cornwall, de meest zuidelijke punt van Groot-Brittannië.

Op 73 procent van deze kusten stelden ze vervuiling met de beruchte plastic korrels (pellets) vast. Ergst vervuild was Widemouth Bay in Cornwall, waar 33 vrijwilligers samen op één stuk strand van 100 meter ongeveer 127.500 pellets verzamelden.

Industriële productie

Plastic pellets zijn populair in de industrie als grondstof voor een hele waaier aan plastic producten. Ze komen op allerlei manieren in het milieu terecht tijdens de productie, transport en gebruik. Via waterlopen komen ze vervolgens in de oceanen terecht.

Daar vormen ze een van de belangrijkste oorzaken van vervuiling met microplastics: kleine stukjes die daarenboven vervuilende stoffen aan zich binden, die ze weer afgeven wanneer ze in de maag van zeevogels en vissen terechtkomen. Een van de oorzaken dat dieren deze oneetbare korrels toch opeten is dat ze deze verwarren met graankorrels.

Organisatrice Madeleine Berg van de Schotse milieuorganisatie Fidra (naar het gelijknamige eilandje voor de noordelijke kust van Schotland) wijst op het belang van deze grote opkomst van vrijwilligers. “De informatie die we nu verzameld hebben, is belangrijk om de Britse regering te tonen dat pellets overal op de Britse kusten te vinden zijn. De actie toont ook aan dat veel mensen dit belangrijk vinden”, zegt ze. Volgens Fidra is dit probleem niet onoverkomelijk.

Integendeel, de plastic industrie kan met relatief simpele voorzorgsmaatregelen voorkomen dat pellets in het milieu terechtkomen. In zijn rapport Options for Reducing Emissions of Pre-production Plastic Pellets, Powders and Flakes doet Fidra een reeks voorstellen om het probleem van plastic pellets, poeders en vlokken bij de bron aan te pakken.

Nurdle Hunt 

Schotse milieuorganisatie Fidra

Fidra report: Options for Reducing Emissions of Pre-production Plastic Pellets, Powders and Flakes

take down
the paywall
steun ons nu!