Thais protest tegen een nieuwe wet. Met dit protest nemen deze deelnemers grote persoonlijke risico's (Human Rights Watch)

Thaise wet tegen cybercrime is politieke censuur

Thailands nieuwe cybercrimewet geeft de regering buitengewoon veel macht om de vrije meningsuiting te beperken en activisten de mond te snoeren. Dat stelt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een reactie op een controversiële wet die door het Thais parlement werd aangenomen.

donderdag 22 december 2016 12:11
Spread the love

Het Thais parlement nam bij meerderheid op 14 december 2016 de Computer-Related Crime Act aan, een uitbreiding van de Computer Crime Act van 2007, ondanks grote bezwaren van maatschappelijke organisaties en politieke partijen van de oppositie. Meer dan 300.000 mensen tekenden nog een petitie tegen de wetswijziging, die zij beschouwen als een inbreuk op hun privacy en recht op vrije meningsuiting via internet.

“Honderden activisten werden sinds de staatsgreep van 2014 vervolgd omdat ze hun recht op vrije meningsuiting online uitoefenden. Deze laatste aanpassing maakt het de militaire junta nog gemakkelijker om critici te straffen”, zegt Brad Adams, Azië-directeur bij Human Rights Watch (HRW).

Militaire dictatuur

Onder de vorige wet van 2007 arresteerde de junta reeds talloze critici die commentaar leverden op de overheid via Facebook en andere sociale media. De in december 2016 aangepaste wet maakt het voor de overheid mogelijk om nu iedereen te vervolgen die in haar ogen “valse” of “verdraaide” informatie naar buiten brengt. Dit zijn vage termen die zich lenen voor misbruik, zegt HRW, zoals in het verleden al is gebleken.

Internetproviders dienen op bevel van de overheid websites offline te halen of informatie te verwijderen die “schadelijk is voor het publiek” of de “nationale veiligheid of het publieke belang” schaadt. Dat geldt ook voor sociale media-platforms. Na de coup in 2014 blokkeerde de overheid onder meer de website van Human Rights Watch Thailand, omdat daar “ongepaste” informatie te vinden zou zijn.

Thailand heeft ook al jarenlang een zeer strikte wetgeving tegen belediging van de monarchie. Sinds 2014 werden minstens 68 mensen aangeklaagd voor majesteitsschennis, in de meeste gevallen omdat ze berichten op internet hadden geplaatst of gedeeld.

In de afgelopen dagen werden in Thailand verschillende overheidssites platgelegd met DDoS-aanvallen, als protest tegen de nieuwe wet. Bij een DDoS-aanval wordt zoveel informatie naar een website gestuurd, dat die daardoor overbelast raakt en geblokkeerd raakt.

Human Rights Watch report: Thailand: Cyber Crime Act Tightens Internet Control – Sweeping Powers to Censor, Stifle Free Speech, Silence Critics

take down
the paywall
steun ons nu!