(c) Big Brother Awards 2016

Facebook wint Big Brother Award

Vorige week vonden in Brussel de Big Brother Awards plaats. De Awards worden jaarlijks uitgereikt aan een persoon, bedrijf, overheidsinstelling of voorstel dat persoonlijke privacy schendt. Het is een internationale prijs, die in Vlaanderen wordt uitgereikt door de Liga voor Mensenrechten.

maandag 17 oktober 2016 11:06
Spread the love

Facebook doet aan hetzelfde soort ‘mass surveillance‘ als de Amerikaanse National Security Agency NSA – het bespioneert mensen over de hele wereld, alleen met andere middelen. Er zijn 3 redenen waarom Facebook is genomineerd voor de Big Brother Awards:

1. Facebook heeft toegang tot een hele waaier aan persoonlijke gegevens; het heeft bijvoorbeeld toegang tot je telefoonnummer en geeft je naam door aan personen die je niet kent. Het sociale netwerk is begonnen met het verzamelen van mobiele telefoonnummers van andere, minder directe bronnen (zoals WhatsApp) of van je smartphone om ze aan profielen toe te voegen en ze te gebruiken als publiek identificatiemiddel voor individuen.

2. Facebook volgt je op het web. Het maakt niet uit of je ingelogd bent of niet. Elke keer wanneer je een ‘Like’ button ziet op een website praat je browser met Facebook. Het verteld het sociale netwerk welke pagina’s je bezoekt en welke browser je gebruikt om je doelgerichte advertenties te kunnen voorzetten.

3. Tenslotte, the devil is in the default: Facebook gaat ervan uit dat je er niets op tegen hebt dat je gegevens worden verkocht en stelt dat automatisch zo in. Je wordt verondersteld om door Facebook’s ingewikkelde kluwen van instellingen (zoals “Privacy”, “Apps”, “Advertenties”, “Volgers”, enz.) te zoeken naar opt-outs.

Wat kan Facebook met al die informatie doen?
Facebook heeft de mogelijkheid om te bepalen wie je bent, het sociale netwerk kan “het publiek bewerken” zonder dat de gebruiker daarvan afweet. Facebook voert al jaren experimenten uit, zoals de stemming of het kiesgedrag van hun gebruikers beïnvloeden.

Toch niet slecht om af en toe stil te staan bij de persoonlijke informatie die, soms zonder dat we er ons bewust van zijn, gedeeld wordt. Sharing is heus niet altijd caring.

Bron: Big Brother Awards

take down
the paywall
steun ons nu!