Undercover-onderzoek in Duitsland toont wantoestanden.

Undercover-onderzoek in Duitsland toont wantoestanden.

dinsdag 27 september 2016 17:23
Spread the love

Na de beelden vorige week betreffende angorawol, kwamen er afgelopen week ook beelden naar buiten van varkens- en pluimveebedrijven in Duitsland. Enkele van de bedrijven zijn dan ook nog eigendom van vooraanstaande figuren uit de Duitse veeteeltindustrie.

In Duitsland heeft Animal Rights Watch beelden naar buiten gebracht die zij vorig jaar gemaakt hebben in varkens- en pluimveeebedrijven. Een regionale publieke omroep (NDR) en een Duitse krant hebben de beelden naar buiten gebracht, voorzien met commentaar van onafhankelijke analisten.

De beelden zijn allerminst schokkend te noemen, zo worden pasgeboren biggen op erg brutale wijze gedood. Ook de dierenartsen die er in opdracht van de krant en regionale tv-kanaal naar hebben gekeken waren geschokt en noemen het grove schendingen van de wetten rond dierenwelzijn.

Verder is op de beelden duidelijk te zien hoe varkens op kleine oppervlakte bij elkaar zitten en aanzienlijke wonden hebben. Ook liggen er overleden varkens, sommige duidelijk al geruime tijd, tussen de andere varkens. Verder zijn er nog schokkende beelden van kalkoenen en kippen in weerzinwekkende omstandigheden. Op basis van de beelden hebben niet alleen dierenrechtenactivisten maar ook politici en dierenartsen al gesproken over duidelijk schendingen van de wetten. Voor wie de beelden graag de beelden zien, hier zijn ze te bekijken voorzien van Duits commentaar.

De zaak wordt echter nog ophefmakender omdat enkele van deze bedrijven eigendom zijn van prominente figuren in de Duitse landbouw. Onder de eigenaren zijn er bijvoorbeeld de voorzitter van de Duitse Varkensindustrie Paul Hegemann en voorzitter van de Westfalen-Lippe landbouw associatie John Roring die ook voor het CDU in het parlement zetelt. Verder ook nog voorzitter van de Thuringer landbouw associatie Helmut Gumpert en Thomas Storck, voorzitter van de Duitse bond van Pluimveehouders. Publieke figuren dus die al jaren in de industrie zitten en de wetgeving natuurlijk maar al te goed kennen. Ze verdedigen zich echter door kritiek te geven op het feit dat het beeldmateriaal tot stand is gekomen via onwettige toegang tot hun bedrijven.

Enkele jaren geleden bracht het Belgische Bite Back ook al beelden naar buiten van Belgische varkensbedrijven. Op deze pagina kun je er alles over lezen. Deze schokkende beelden brachten ook veel te weeg bij de mensen die de beelden te zien kregen. Ook hier werd Bite Back aangeklaagd door de varkenshouders wegens laster en eerroof, lasterlijke aangifte en belaging.

Het is duidelijk dat er nog zeer grote problemen zijn in de productie van vlees en zuivel. Bedrijven scheppen een beeld van gelukkige dieren in een landelijke hoeve, maar dit staat blijkbaar in schril contrast met de werkelijkheid.

Indien deze werkelijkheid dan wordt getoond wordt, is het blijkbaar de prioriteit van de industrie om de makers van de beelden aan te vallen. De levensomstandigheden van de dieren verbeteren is blijkbaar slechts van secundair belang. Paul McCartney zei ooit: If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian. Gezien de heftige reacties van de eigenaren van de betrokken bedrijven, lijken zij meer dan ooit in te zien dat dit wel eens kon kloppen.

 

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!