Syrische vluchtelingen brengen Grieks vakantiedorp weer tot leven

Meer dan 300 Syrische vluchtelingen hebben in een verlaten Grieks vakantiedorp een nieuw onderkomen gevonden. Voor de meeste Syriërs is het verblijf echter tijdelijk. Ze wachten bang af en hopen spoedig te kunnen verder reizen naar hun eindbestemming.

vrijdag 10 juni 2016 16:18
Spread the love

Het vakantieverblijf LM Village ligt in het Griekse dorp Lechena, op zo’n 70 kilometer van de stad Patras. Vijf jaar geleden werd het vakantiedorp nog gesloten door de economische crisis, maar vandaag bruist het opnieuw van leven.  

De meer dan 300 vluchtelingen werden opgevangen op initiatief van Nabil-Iosif Morad, de Grieks-Syrische burgemeester van het dorp, die 25 jaar geleden al naar Griekenland verhuisde. “Toen de Griekse Regering burgemeesters opriep om mee de vluchtelingencrisis aan te pakken, heb ik meteen gevraagd of we geen mensen onder konden brengen in ons leegstaand vakantiedorp. Het voorstel werd zo goed als unaniem goedgekeurd door het gemeentebestuur.”, vertelt Morad.

Voor de Syrische vluchtelingen is het de eerste keer in jaren dat ze weer een relatief normaal leven kunnen lijden. “Hier proberen we te vergeten dat we vluchtelingen zijn. We doen alsof we op vakantie zijn”, zegt Tarek, een 42-jarige Syriër die samen met zijn vrouw Kinda en hun twee kinderen in het vakantiedorp verblijft.

Ondanks de goede leefomstandigheden is het vakantiedorp voor de meeste bewoners een tijdelijke tussenstop. Het grootste deel van de vluchtelingen, vaak vrouwen met kinderen, probeert familie in de rest van Europa te bereiken. Intussen wachten ze bang af. “Wachten op het laatste stuk van onze reis. Wachten op een hereniging met onze zonen. Wachten op een nieuw leven. Wachten is de hoofdreden van ons bestaan”, besluit Fares Al-Hamdan, een andere inwoner van het vakantiedorp.

Bron: Greek Syrian mayor and refugees bring tourist village back to life

take down
the paywall
steun ons nu!