Kabinetmedewerkster al jaar gepest. Jambon riskeert vier jaar wegens nalatigheid

Een onthaalmedewerkster op het kabinet van Jan Jambon wordt al meer dan een jaar zwaar gepest door drie beveiligingsagenten. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon is op de hoogte, maar greep niet in. Een klacht bij de politie leverde ook niets op. Bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid Arbeid en Sociaal Overleg vindt het slachtoffer wel gehoor. Jambon kreeg een Pro Justitia in de bus. De minister riskeert vier jaar effectieve gevangenisstraf en een boete van 48.000 euro.

dinsdag 24 mei 2016 09:26
Spread the love

Maria* (60) heeft er een lange carrière van 42 jaar op zitten op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze werkte onder meer op de kabinetten van ministers Van Quickenborne, Turtelboom, De Croo, en nu dus Jan Jambon. Maar die plek veranderde op korte tijd voor haar in een hel. Daar zorgden drie agenten van bewakingsfirma FACT Security voor die werden ingehuurd om het kabinet te bewaken. Het hele verhaal is vandaag te lezen in Dag Allemaal.

Het pesten begon half januari 2015. “Toen ze nog aan het onthaal zat en op de middag even naar buiten was gegaan, lieten ze haar tien minuten of zelfs langer wachten voor ze de deur voor haar ontgrendelden. Dan was het telkens van: ‘Ah Marieke, weer te laat?’ Eén van de taken van Maria was om het servies, de koffie en de koekjes klaar te zetten in de vergaderzalen. Dan kwam één van de bewakers met zijn vinger over het tafelblad wrijven om te zien of het proper was en dan duwde hij die vinger spottend onder haar neus”, vertelt een bron.

Daar stopte het niet mee. “Bij elke telefoon die Maria deed, kwamen ze meeluisteren en ongepaste commentaren geven. Maria had ook twee kleine luidsprekers aan het onthaal, om naar muziek te luisteren als er niemand aanwezig was. Die luidsprekers hebben ze gewoon gesaboteerd. Ze hebben ook een screenshot van een privémailconversatie gemaakt en naar een aantal leden van het kabinet gestuurd. Het hield niet op”, aldus de bron.

Minister Jambon is op de hoogte van het gedrag van zijn beveiligingsagenten, maar greep niet in. De wet stelt nochtans duidelijk dat er procedures voorzien moeten worden bij psychosociale zaken, zoals een preventie-aanpak en het aanstellen van een preventieadviseur. Die zijn verplicht in alle ondernemingen met meer dan 17 werknemers. Maar bij het kabinet-Jambon bestaan ze niet. Maria trok overal aan de alarmbel. Ze stuurde brieven naar de baas van FACT Security, maar kreeg niet eens antwoord. De Privacycommissie boog zich over de fameuze screenshot en vond het een schending van de privacy.

Bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Waso) had Maria meer succes. In het dossier zit onder meer een eerste inspectieverslag van een bezoek van de overheidsdienst op 26 oktober 2015. De dienst onderzoekt of de wettelijke procedures worden nageleefd. Dat bleek op het kabinet van Jambon niet het geval te zijn. De procedures zijn niet eens voorzien. Er wordt een aangetekende brief gestuurd naar het kabinet. Op 7 december volgt er een nieuwe inspectie. Er is blijkbaar zelfs geen aanzet gegeven om de zaken in orde te brengen. Nu is er een pro justitia die per aangetekende brief werd verstuurd naar minister Jambon.

Voor het slachtoffer werd het ondertussen alleen maar erger. Ze werd verbannen naar een lokaaltje waar ze helemaal alleen zit en haar werk als onthaalmedewerkster niet meer naar behoren kan doen. Jan Jambon riskeert liefst vier jaar effectieve gevangenisstraf, een boete van 48.000 euro en mogelijk nog een schadevergoeding erbovenop.

Of die straf er komt, hangt niet af van de FOD Waso. Een vordering moet komen van de auditeur-generaal van het Arbeidshof, waar het dossier zich vandaag voor onderzoek bevindt. Die kan de zaak eventueel doorverwijzen.

* Maria is een schuilnaam.

take down
the paywall
steun ons nu!