Opinie -

Nieuw EU rapport: verviervoudiging Belgische export naar Saoedi Arabië

Vandaag publiceerde de Europese Raad haar jaarlijks rapport over Europese wapenhandel. “De cijfers zijn uiterst zorgwekkend,” zegt ENAAT, het Europees Netwerk tegen Wapenhandel. Het rapport toont aan dat in 2014 de Europese wapenexport naar het Midden Oosten ongekende hoogtes bereikte met 31,5 miljard euro aan exportvergunningen. Ook de Belgische export naar Saoedi Arabië was nooit eerder zo hoog. In totaal werd er voor bijna 400 miljoen aan exportvergunningen uitgereikt, voornamelijk voor vuurwapens en ammunitie.

vrijdag 6 mei 2016 15:05
Spread the love

Volgens het EU-rapport keurden de Europese lidstaten export goed naar landen in oorlog en landen die de mensenrechten schenden. Onder andere Saoedi-Arabië (3,9 miljard euro), Qatar (11,5 miljard euro), Egypte (6,15 miljard euro) en Israël (998 miljoen euro) zijn belangrijke exportbestemmingen.

EU-lidstaten verkopen de meeste wapens aan een regio die geplaagd wordt door grote conflicten en autoritaire regimes. Dit toont aan dat de Europese exportregels zo lek zijn als een zeef. Europese wapenexport draagt niet bij aan veiligheid maar is een brandstof van gewapend conflict wereldwijd.

ENAAT roept de EU op een omvattend antwoord op conflicten te geven door hun sociale, economische, milieu- en politieke oorzaken aan te pakken, in plaats van op te treden als pyromane brandweerman. “Het is tijd dat vrede en veiligheid voorrang krijgen op winstbejag en nationale rivaliteit” concluderen de ENAAT-lidorganisaties.

Belgische wapenexport nooit eerder zo hoog

De Belgische wapenexport was in 2014 nog nooit zo hoog. In totaal werd er voor een totaal van 4,5 miljard euro aan vergunningen uitgereikt. Saoedi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan zijn landen waar een groot deel van de Belgische export naartoe ging.

Het leeuwendeel van de export is bestemd voor Canada. “Dit is echter misleidend”, stelt Vranken. “Deze vergunning heeft Saoedi Arabië als eindbestemming. In Canada worden de vergunde geschutskoepels immers enkel geïntegreerd in tanks, waarna ze naar de Saoedische krijgsmacht uitgevoerd worden.”

‘EU rapport te laat, incompleet en inconsistent’

ENAAT heeft verder forse kritiek op de laattijdigheid van het EU-rapport. “Ondanks verzoeken van het Europees Parlement en het middenveld is het Rapport ook dit jaar weer te laat gepubliceerd, incompleet en zijn de cijfers inconsistent.” aldus ENAAT. 

Sommige landen houden zich bovendien niet aan de gemeenschappelijke rapportagestandaard, waardoor het onmogelijk is om tussen landen te vergelijken. De grootste Europese wapenexporteurs, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland, rapporteren bovendien onvolledig.

De late publicatie van deze cijfers maakt van de democratische controle een farce. Wapenexportcijfers van januari 2014 worden 27 maanden na afgifte van exportvergunningen pas bediscussieerd. Als de EU en de lidstaten wapenexportcontrole serieus nemen moet dit dringend verbeteren.

ENAAT is een netwerk van 15 nationale en internationale organisaties die zich bezig houden met controle op wapenexport in Europa.

Ondertekend door:

 • BUKO-Campaign stop the arms trade – Bremen, Germany
 • Campaign Against Arms Trade- UK
 • Centre Delàs d’Estudis per la Pau- Barcelona, Spain
 • Committee of 100, Finland
 • Human Rights Institute, Slovakia
 • NESEHNUTÍ – Czech Republic
 • Norwegian Peace Association, Norway
 • Observatoire des armements- France
 • Peace Union of Finland- Finland
 • Rete Italiana per il Disarmo- Italy
 • Stop Wapenhandel- Netherlands
 • Swedish Peace and Arbitration Society, Sweden
 • Vredesactie– Belgium
 • International Peace Bureau (IPB)
 • Quaker Council for European Affairs (QCEA)

take down
the paywall
steun ons nu!