Watertekort bedreigt economieën wereldwijd

Watertekorten, aangezwengeld door de klimaatveranderingen, kunnen in sommige regio's tot 6 procent van het bruto binnenlands product kosten. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldbank.

woensdag 4 mei 2016 15:51
Spread the love

Niet alleen regio’s die nu al bekend staan om de droogte, zoals het Midden-Oosten en de Sahel, zullen in de komende decennia te maken krijgen met waterschaarste, blijkt uit het rapport Climate Change, Water and the Economy van de Wereldbank. Ook in regio’s als Centraal-Afrika en Oost-Azië neemt de waterschaarste toe.

Door een combinatie van bevolkingsgroei, toenemende levensstandaard en groeiende steden neemt ook de vraag naar water exponentieel toe. Tegelijk wordt de aanvoer van water steeds gebrekkiger en minder zeker.

Tekort aan water kan tegen 2050 tot 6 procent van het bruto binnenlands product kosten, waarschuwt het rapport. Bovendien maakt het de kans op conflicten vele keren groter. Stijgende voedselprijzen als gevolg van droogte kunnen sluimerende conflicten op scherp zetten en migratiestromen op gang brengen.

Efficiëntie

“Waterschaarste is een enorme bedreiging voor de economische groei en stabiliteit overal ter wereld, en de klimaatverandering maakt dat probleem erger”, zegt Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank. “Als landen geen actie ondernemen om hun watervoorraden beter te beschermen, zullen regio’s met grote bevolkingsaantallen te maken krijgen met lange periodes van negatieve economische groei.”

Maar die negatieve impact kan ook vermeden worden door de juiste beleidskeuzes te maken, zegt het rapport. “Er is ook goed nieuws”, zegt hoofdauteur Richard Damania, econoom bij de Wereldbank. “Als overheden inzetten op efficiëntie en een kwart van het water reserveren voor hoogwaardig gebruik, dan verminderen de verliezen dramatisch en verdwijnen ze zelfs in sommige regio’s. Een beter waterbeheer betaalt zich terug in hoge economische dividenden.”

take down
the paywall
steun ons nu!