De gelekoortsmuskiet (Aedes Aegypti) verspreidt meerdere tropische ziektes waaronder ook het zikavirus (James Gathany/WikiMedia Commons)

Klimaatverandering maakt Europa aantrekkelijk voor zika-mug

 De klimaatverandering maakt Europa over vijfitg jaar aantrekkelijk voor de zika-mug. Wereldwijd zouden ruim dan 2 miljard mensen extra aan de mug worden blootgesteld. 

maandag 2 mei 2016 14:56
Spread the love

De Aedes aegypti, de mug die onder meer dengue en zika verspreidt, houdt van een warm en vochtig klimaat en komt vandaag hoofdzakelijk in tropische en subtropische gebieden voor, vooral in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Naarmate de aarde opwarmt, worden ook andere regio’s aantrekkelijk voor de mug, zegt het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research in een nieuwe studie.

2,2 miljard mensen extra

Vandaag leven 3,8 miljard mensen in regio’s waar de mug zich thuis voelt. Volgens de huidige scenario’s voor de klimaatverandering en de bevolkingsgroei zouden daar tegen 2061-2080 makkelijk 2,2 tot 2,5 miljard mensen bijkomen.

Gebieden die nu nog te koud zijn, komen dan ook in aanmerking, onder meer Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië. In tropische en subtropische gebieden waar de mug nu enkel tijdens het warmste seizoen voorkomt, zou hij het hele jaar door aanwezig blijven, vooral in Centraal-Afrika, Centraal-Amerika en China.

In een scenario waarin de uitstoot van broeikasgassen gestabiliseerd wordt tegen 2050, wordt enkel het zuiden van Europa aantrekkelijk voor de mug, althans tijdens de zomer. Wordt de uitstoot niet beperkt, dan komen ook noordelijker delen van Europa in het vizier, onder meer het grootste deel van Frankrijk.

Stilstaand water

De Aedes aegypti is verantwoordelijk voor de verspreiding van gele koorts, dengue (knokkelkoorts), de virussen chicungunya en zika en het syndroom van Guilhain-Barré.

De mug gedijt in alle soorten stilstaand water. Hij komt dan ook vaak voor in steden.

In Brazilië, waar het zikavirus nu volop rondgaat, gingen veel mensen door de watercrisis vorig jaar water opslaan in blikken, potten en pannen, allemaal potentiële broeihaarden voor de mug.

Naar aanleiding van de zika-epidemie in Brazilië riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Europese landen in februari al op om te verhinderen dat de zika-mug zich deze zomer in Europa zou verspreiden.

take down
the paywall
steun ons nu!