Duizenden op mars tegen haat en terreur

Een mars tegen haat en terreur trok deze namiddag door de Brusselse straten.

zondag 17 april 2016 17:42
Spread the love

Vijftienduizend deelnemers volgens de organisatoren, zevenduizend volgens de politie. Los van het effectieve aantal deelnemers, de mars tegen terreur en haat werd niet de massabetoging waar het platform van maar liefst honderdvijftig organisaties op gehoopt had. Ergens viel dat te verwachten. We zijn ondertussen ongeveer een maand na de aanslagen, rouw en verdriet werden bij velen aangevuld met vragen, woede of berusting.

Bij aanvang aan het Noordstation staat een heel gemengde groep te wachten op het vertreksignaal. Er zijn vertegenwoordigers van verschillende geloofsovertuigingen, partijmilitanten, activisten, gewone burgers, werknemers van de MIVB, de hulpdiensten en de luchthaven.

Bij het begin van de betoging stonden enkele politieke kopstukken wat schuchter bij elkaar. We zagen Wouter Beke, Kris Peeters, Peter De Roover en Siegfried Bracke. Zij liepen het hele parcours mee. Een activist die wat te opzichtig een bordje ‘Leur gouvernement est raciste’ achter hen in de lucht stak, werd even later verwijderd door
de politie.

Op een enkele geluidswagen na is het bij aanvang vooral een stille en ingetogen optocht. Vele deelnemers dragen bloemen mee die later die namiddag aan de beurs zullen gelegd worden.

Die ingetogen sfeer veranderde in een meer vastberaden en luidruchtige betoging ter hoogte van het Brusselse kanaal. Daar sloot een groep van inwoners uit Molenbeek zich aan bij de optocht. Eenmaal aan de beurs aangekomen was de sfeer uitgelaten. Vanuit de ramen van appartementen juichten inwoners van de Dansaertstraat de betogers toe.

Op een podium bij het Fontainasplein namen slachtoffers en werknemers van de MIVB en de luchthaven het woord. Hun teksten stonden in het teken van ‘le vivre ensemble’, het samenleven. Eén van de slachtoffers riep op om niet te vervallen in amalgamen. Een ander slachtoffer zei dat ze genoeg had van de etiketten en het hokjesdenken in onze maatschappij. Bij de werknemers van de luchthaven klonk ook kritiek op de overheid. De overheid en de luchthavenuitbater zijn nooit ingegaan op de vraag van de werknemers om een evacuatie-oefening te doen. De werknemers van de MIVB hopen dat er snel volledige duidelijkheid komt over de dysfuncties. Dat verwijst naar de onduidelijkheid over wie er wanneer de opdracht heeft gegeven en gekregen om de metro’s te ontruimen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!