Kanshebber om de volgende VN-secretaris-generaal te worden is de Bulgaarse Irina Bokova, huidig directeur-generaal van UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur (UNESCO/Michel Ravassard)

Kans op eerste vrouwelijke VN-secretaris-generaal

De VN zijn van bij hun ontstaan een door mannen gedomineerde instelling. Toch zou de volgende secretaris-generaal, die later in 2016 wordt verkozen, voor het eerst een vrouw kunnen zijn: drie van de zeven officiële kandidaten zijn vrouwen.

woensdag 23 maart 2016 15:09
Spread the love

 “Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te kruipen, dan voor een vrouw om VN-secretaris-generaal te worden”, zo parafraseerde een Aziatische diplomaat een beroemd bijbelcitaat toen eind 2006 de enige vrouwelijke kandidaat naast het hoogste ambt bij de VN greep. Niet Lets president Vaira Vike-Freiberga haalde het toen, maar huidige baas Ban Ki-moon. De zes andere kandidaten waren toen allemaal mannen.

Anno 2016 is de situatie anders. Voor het eerst in de geschiedenis van de VN heeft Deens voorzitter van de VN-Algemene Vergadering Mogens Lykketoft gepleit voor een “open en transparant proces” voor de aanstelling van de volgende secretaris-generaal. Alle lidstaten hebben kandidaten kunnen voordragen.

Sinds 16 maart 2016 werden daarvan zeven officiële kandidaten geselecteerd, vier mannen en drie vrouwen. Het zijn allen Europese kandidaten, zes uit Oost-Europese landen, waarvan vier uit ex-Joegoslavische landen, één uit Bulgarije, één uit Moldova en een West-Europees kandidaat uit Portugal.

Het zijn Srgjan Kerim (Macedonië – voormalig minister van buitenlandse zaken), Vesna Pusi? (Kroatië – minister van buitenlandse zaken), Igor Lukši? (Montenegro – minister van buitenlandse zaken), Danilo Türk (Slovenië – voormalig president en voormalig VN-ambassadeur), Irina Bokova (Bulgarije – directeur-generaal van UNESCO), Natalia Gherman (Moldova – minister van buitenlandse zaken) en Antonio Guterres (Portugal – voormalig eerste minister en voormalig VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen).

Jessica Neuwirth van de organisatie Equality Now denkt dat de tijd gekomen is voor een vrouw aan het hoofd van de VN. “Ban Ki-moon heeft al gezegd dat hij graag een opvolgster wil, bepaalde lidstaten hebben zich al formeel achter dat idee geschaard en er zijn deze keer een aantal vrouwen die echt campagne voeren voor de functie.”

“Deze keer moet volgens mij het geslacht, en niet de regio waaruit de kandidaat afkomstig is, de doorslag geven”, stelt Neuwirth. Ze wijst erop dat Equality Now in 1995 voor het eerst een pleidooi hield voor een vrouwelijke VN-secretaris-generaal, tijdens de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie.

Nood aan diversiteit

Charlotte Bunch, directeur van het Center for Women’s Global Leadership en hoogleraar aan de Rutgers-universiteit verklaart: “We zijn dichter dan ooit bij de mogelijkheid van een vrouw als de volgende VN-secretaris-generaal.” Ze leidt dat af uit het feit dat er een groeiende erkenning is voor de nood aan diversiteit aan de top, zowel op het vlak van gender als van geografie.

Het profiel van die vrouw is natuurlijk uiterst belangrijk, want een slechte keuze zou het in de toekomst nog moeilijker kunnen maken voor vrouwen. “Haar geslacht zou een pluspunt moeten zijn, niet haar voornaamste troef”, vindt Bunch.

Net zo belangrijk zijn haar visie op de toekomst van de VN in deze moeilijke tijden, haar communicatievaardigheden en organisatorisch talent om dat in de praktijk te brengen, en haar gehechtheid aan de VN-waarden (mensenrechten, vrede, ontwikkeling en gendergelijkheid), aldus nog Bunch.

De voorzitter van de Algemene Vergadering houdt voor het ogenblik informele gesprekken met de zeven geselecteerde kandidaten van 12 tot 14 april 2016. De 193 lidstaten mogen daarna de kandidaten op de rooster leggen. Elk van de kandidaten krijgt twee uur spreektijd voor individuele presentaties op de VN-Algemene Vergadering.

Intussen voert een groep van ngo’s campagne onder de noemer “1 voor 7 miljard”. Ze eisen een open tranparant verkiezingsproces. De groep hekelt de manier waarop de VN-secretaris-generaal in het verleden steeds werd verkozen “door een handvol machtige landen achter gesloten deuren”.

Vorig jaar zocht Colombiaans ambassadrice Maria Emma Mejia in een brief steun voor een vrouwelijke VN-secretaris-generaal. Aanvankelijk schaarden 44 regeringen zich achter het initiatief. Daar was echter geen van de vijf permanentie leden van de VN-Veiligheidsraad bij en zij hebben altijd het laatste woord gehad in de selectie en uiteindelijke keuze.

Rusland heeft al laten verstaan dat de functie naar de meest competente persoon moet gaan, ongeacht het geslacht en ijvert voor een Oost-Europeaan op basis van het traditionele verdelingsprincipe van geografische rotatie, omdat de laatste acht VN-bazen uit West-Europa (3), Azië (2), Afrika (2) en Latijns-Amerika (1) kwamen.

Bron: UN Laboriously Strives for its First Female Secretary-General

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!