Nieuw filmpje viseert discriminatie op het werk

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat discriminatie op de werkvloer een hardnekkig fenomeen is. De christelijke vakbond schakelt op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme, de strijd tegen discriminatie een versnelling hoger. Er wordt een video gelanceerd en iedereen kan meedoen met een thunderclap.

woensdag 16 maart 2016 12:56
Spread the love

“Discriminatie op de werkvloer is een ernstig probleem”, zegt het ACV. “Slachtoffers verliezen het plezier in hun werk, raken gedemotiveerd, functioneren slechter en er kunnen psychische problemen ontstaan. Dit alles verhoogt de kans op uitval. Jammer dat hierdoor talent verloren gaat.”

De cijfers liegen er niet om. Jongeren met een migratieachtergrond hebben 50 procent meer kans om werkloos te zijn. Eén op vijf van hen zegt al slachtoffer geweest te zijn van discriminatie. Uit cijfers van Eurostat blijkt zelfs dat mensen met buitenlandse roots nergens zo benadeeld worden op de arbeidsmarkt als in ons land.

“In het huidige klimaat worden vooroordelen vaak als realiteit verkondigd en racistische uitspraken worden vertaald als ‘de waarheid durven zeggen’. We moeten daar tegenin gaan. Zwijgen is discriminatie oogluikend toelaten”, zegt het ACV.

Rachida El Garani – die onlangs met haar afstudeerproject Into Darkness in de prijzen viel – regisseerde een filmpje met onder andere de acteurs Marijke Pinoye en Dirk Tuypens. Het filmpje moet mensen aan het denken zetten over racisme op het werk.

Op het einde van de film verschijnt de link naar het infopunt discriminatie van het ACV met de oproep om discriminatie te melden. “Het infopunt bestaat sinds 2013, maar we hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om de interne werking te stroomlijnen om correct om te kunnen gaan met discriminatieklachten en een echt antwoord te kunnen bieden”, zegt diversiteitsverantwoordelijke Stefaan Peirsman.

Heeft de vakbond een eigen infopunt nodig? Stefaan Peirsman: “Zoveel andere dingen bestaan er niet. Wij hebben trouwens een afspraak met het het Interfederaal Gelijkekansencentrum dat als er ACV-leden betrokken zijn wij hun belangen behartigen.”

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken met de campagne wordt een thunderclap georganiseerd. Wie wil meedoen, kan zich voor 21 maart inschrijven op de website van het ACV.

take down
the paywall
steun ons nu!