Dit is wat asielzoekers in Israël te eten krijgen

Dit is wat asielzoekers in Israël te eten krijgen

Dit weekend brak er protest uit in één van de grootste Israëlische detentiecentra voor asielzoekers. Reden? De kwaliteit van het voedsel. Of eerder, het gebrek daaraan.

woensdag 27 januari 2016 17:34
Spread the love

In de afgelegen Negev-woestijn ligt het Holot Detention Center, één van Israëls grootste detentiecentra voor asielzoekers. Ongeveer 2000 asielzoekers verblijven er. Het betreft vooral Eritreërs en Soedanezen.

Officieel heet Holot Detention Center een open instelling te zijn: asiezoekers moeten zich één keer per dag melden en kunnen voor de rest vrij het centrum in en uit gaan. Maar de realiteit oog enigszins anders. Holot is volledig omgeven door hoge hekken. En bovendien bevindt het centrum zich midden in de woestijn. Je kan gewoon nergens heen.

Eigenlijk is Holot eerder een gevangenis. Dat blijkt ook uit de foto’s die een undercover journalist er kon maken:foto: 972mag

 foto: 972mag.com

 foto: 972mag

Infiltranten

In Israël kunnen asielzoekers opgesloten worden, wanneer ze om humanitaire redenen niet naar hun land terugkunnen. Israël beroept zich hiervoor op in 1954 gecreëerde wet die “infiltratie” dient tegen te gaan. Iedereen die Israël op een onwettige manier binnenkomt, is volgens de wet een “infiltrator”.

De wet had aanvankelijk als doel om Palestijnse vrijheidsstrijders uit het pas gestichte Israël weg te houden. Maar vandaag wordt ze toegepast op asielzoekers. “Infiltranten” – asielzoekers dus – kunnen rekenen op een gevangenisstraf of een boete wanneer ze betrapt worden. Deze zomer bepaalde het Israëlische hooggerechtshof dat asielzoekers een jaar lang kunnen worden vastgehouden.

Vooral Afrikaanse asielzoekers zijn kop van jut in Israël. Het racisme tegenover Afrikanen zit diepgeworteld in de Israëlische samenleving: ze worden gezien als een bedreiging voor de Joodse identiteit. In 2013 lekte uit dat Israël Ethiopische vrouwen verplichtte om contraceptiva te nemen.

Ongekookte eieren

Dat de omstandigheden in Holot (en andere detentiecentra) niet optimaal zijn is wellicht een understatement. Dit weekend stapten alle asielzoekers op uit de refter van het detentiecentrum. De reden? Reeds maanden wordt er geklaagd over het eten.

Een asielzoeker getuigt:

“Normaal gezien bestaan onze maaltijden uit brood, hummis, een ei en rijst. Eén keer per week krijgen we tonijn in plaats van rijst. Meestal zijn de eieren en de rijst niet gekookt. Er is niemand in de refter waartegen we ons beklag kunnen doen.”

Dit weekend was de maat vol:

“We zagen opnieuw dat de eieren niet gekookt waren. Dus besloten we ons beklag te doen tegenover de bewakers. Maar die zeiden ons dat het hun probleem niet was. Dat is het antwoord dat we meestal krijgen. Daarom besloten we om collectief uit de refter op te stappen. Slechts één persoon bleef zitten om te eten.”

Foto van de maaltijd die dit weekend werd gegeven in Holot:foto 972mag

De (bijna) lege eetzaal:foto: 972mag

take down
the paywall
steun ons nu!