Nederland krijgt zelfrijdend voertuig op de openbare weg

In Nederland zullen binnenkort voor het eerst zelfrijdende voertuigen op de openbare weg rijden. De WEpod is een busje dat zes personen kan vervoeren zonder dat daar een bestuurder aan te pas komt.

maandag 25 januari 2016 16:49
Spread the love

Er rijden al zelfrijdende voertuigen rond zoals de Rivium shuttle bus in Rotterdam en de Heathrow shuttles in Londen. Het grote verschil is dat deze op een aparte, afgesloten rijbaan rijden.

De WEpods zullen gewoon op de openbare baan en tussen het andere verkeer rijden.

De WE in WEpod staat voor Wageningen en Ede, de locaties waartussen het busje als eerste zal rijden, en ook voor iedereen (we). Een pod is een omhulsel voor (kostbare) inhoud.

Geen stuurwiel of rempedaal

De WEpod is een zelfrijdend voertuig zonder stuur en zonder pedalen. Het rijdt volledig automatisch en op elektriciteit.

Op 28 januari zal de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, het eerste rondje rijden tijdens de officiële testrit met de WEpod in Wageningen.

In juni en juli 2016 zal de WEpod dan tussen het station van Ede en de universiteit van Wageningen in de Nederlandse provincie Gelderland rijden. Het busje zal daarbij telkens zes personen kunnen vervoeren.

De busjes zijn uitgerust met een GPS-systeem aan boord, 3D-beeld en een radarsysteem. Hiermee kan de WEpod de omgeving waarnemen en stoppen voor andere weggebruikers.

Het proefproject zal na de zomer worden afgerond met een plan voor operationele voortzetting.

take down
the paywall
steun ons nu!