Saoedische repressie: made in Germany

De economische samenwerking tussen Duitsland en Saoedi-Arabië is goed voor zo’n 9 miljard euro per jaar. Ze omvat civiele projecten zoals hogesnelheidsspoor, metro’s of architectuur, maar ook een belangrijk luik voor de controle van mensen en voor de repressie van dissidentie en oppositie. Daartoe behoort elektronica voor het controleren van de telecommunicatie, maar ook training in ‘terrorismebestrijding’. Maar elke kritiek en elke oppositie, ook gewoon geweldloos burgerlijk protest, kan in Saoedi-Arabië als terrorisme gelden.

maandag 11 januari 2016 16:03
Spread the love

De Duitse overheid stimuleert en accepteert samenwerking van Duitse bedrijven op het gebied van repressietechnologie met Saoedi-Arabië. In 2007 keurde de federale regering de uitvoer goed van een reeks producten om de telecommunicatie te controleren. De totale waarde beliep 18 miljoen euro. Officiële cijfers over wat er sindsdien nog allemaal geëxporteerd is, zijn niet bekend, maar er is sprake van producten voor de totale controle over het gsm-verkeer, en software voor het volgen en analyseren van e-mail en internettelefonie en ook van Twitter, WhatsApp, Facebook… Voor de export van veel producten is geen overheidsgoedkeuring nodig, zodat de leveringen niet bekend worden.

 De Bondsrepubliek levert aan Saoedi-Arabië niet alleen producten, maar ook trainingen. Het ‘Bundeskriminalamt’ gaf in 2009 cursussen over ‘Internetcriminaliteit op het gebied van terrorisme’ aan medewerkers van het Saoedische ministerie van binnenlandse zaken en van de Saoedische geheime dienst GID (General Intelligence Directorate).

 Andere opleidingen richtten zich officieel op de training van de Saoedische grenswacht, met als officiële thema’s ‘personeelsbeleid’ en ‘besluitvormingsprocessen bij de politie’. Maar in werkelijkheid hield dat ook training in de omgang met wapens in. Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken lichtte toe: ‘De Duitse steun bij de modernisering van de Saoedi-Arabische grenswacht is onderdeel van een strategisch partnerschap op het gebied van de veiligheid.’

In 2012 berichtte het programma Fakt van het Duitse televisiekanaal ARD dat niet alleen grenswachten aan de trainingen deelnamen, maar ook officieren van de geheime dienst, en dat ook de religieuze politie participeerde. De training omvatte niet alleen het hanteren van aanvalsgeweren (Saoedi-Arabië heeft trouwens een licentie om de Duitse modellen G3 en G36 zelf te produceren) maar ook de omgang met betogingen. Een medewerker aan het project verklapte dat collega’s van hem ook persoonlijk bij executies aanwezig geweest waren.

De economische verstrengeling van de BRD met Saoedi-Arabië  betreft dus niet alleen civiele of algemeen militaire samenwerking, maar ook de Duitse bijdrage tot de totale controle van de Saoedische overheid over de bevolking en met name over de oppositie, en tot de repressietechnologie, – strategie en -tactieken die daarvoor nodig zijn.

Bron: Blutiges Bündnis (I) in German-Foreign-Policy.com, 05.01.2016

take down
the paywall
steun ons nu!