Open brief aan Patrik Vankrunkelsven

Open brief aan Patrik Vankrunkelsven

dinsdag 5 januari 2016 21:20
Spread the love

Beste heer Patrik Vankrunkelsven,

Al geruime tijd heb ik zin om u te benaderen in een open brief aangaande het debat rond cannabis. Cannabis voor medisch gebruik is de laatste maanden al enkele malen positief belicht geweest. Sofie Voncken is het eerste Vlaamse meisje waarvan bekend is dat ze haar ernstige epilepsie onder controle heeft door middel van cannabisolie, dit terwijl geen enkel ander medicijn haar ooit enig soelaas bood. Sofie is niet het enige kind dat cannabisolie inneemt en er baat bij heeft, surf eens naar the face of cannabis, u vindt er tientallen getuigenissen van ouders die hun kinderen zagen heropleven.

Wonderbaarlijk eigenlijk, maar … we mogen niet al te naïef overkomen dus noemen we het maar toevalstreffers. Ok, noem het dan zo, maar wat dan met al die andere duizenden, zoniet tienduizenden, misschien wel honderdduizenden mensen die zich beter in hun vel voelen, eindelijk pijnvrij zijn of vrede kunnen nemen met hun kwalen dankzij cannabis?

U bent zich bewust van het medicinale effect dat cannabis zou kunnen hebben, maar u hebt er niet al te veel vertrouwen in dat het op lange termijn wel veilig is, hebt u al meermaals laten vallen in interviews.

“Kinderen die cannabis gebruiken hebben op latere leeftijd een hoger risico op psychoses en het effect op de hersenen is onbekend. Ik vind het gevaarlijk om cannabisolie te zien als passe-partout voor allerlei problemen. Ik sluit niet uit dat er hier en daar een kind minder symptomen vertoont – maar dat bewijst niets,” zegt u in een interview met Humo dat verscheen op 5 januari jongstleden. 

Beste mijnheer Vankrunkelsven, omdat ik het persoonlijk nogal irritant vind dat telkens wanneer cannabis in het nieuws komt, er bijna altijd geëindigd wordt met een dooddoener die de hele goodnewsshow volledig teniet doet, wil ik u vragen: Waarom vertelt u niet het hele verhaal?

De gerenommeerde Harvard Medical School heeft in 2014 een onderzoek gepubliceerd waarin zij tot de conclusie kwamen dat schizofrenie een erfelijke ziekte is, en niet samenhangt met het gebruik van cannabis. Het onderzoek concludeert dat “samenvattend kan worden gesteld dat cannabis zelf geen psychoses veroorzaakt.”  Bij genetisch belaste personen kan cannabis invloed hebben op de ontwikkeling, de ernst en het verloop van de ziekte. Daarom is op dit punt verder onderzoek nodig. Cannabisgebruik is echter beslist niet de oorzaak van de ziekte. Deze visie wordt gedeeld door de auteurs van het recentste onderzoek, dat begin augustus 2015 werd gepubliceerd. In hun resultaten stellen zij zelfs dat er “geen verband is tussen cannabisgebruik door jongeren en psychosen, kanker of andere gezondheidsklachten.”

Er zijn natuurlijk wel verschillende manieren waarop cannabis geconsumeerd kan worden. De meest voor de hand liggende manier is de joint: Cannabis gecombineerd met tabak. Aangezien 80% van alle psychiatrische patiënten sigaretten roken is het nog maar de vraag wat er nu eigenlijk voor die psychoses zorgt, de tabak of de cannabis… Het schrijnende is dat het roken van sigaretten aangemoedigd wordt in de psychiatrie, maar cannabis roken wordt er gezien als de ergste zonde en wordt er zwaar bestraft. Maar dit klopt niet, want cannabis heeft zelfs een antipsychotische werking. De cannabinoïde CBD is hiervoor verantwoordelijk.

Tabak beschadigt trouwens de hersenen van jongeren onomkeerbaar, de tabak in een joint is volgens mij de echte boosdoener, niet de cannabis.

Ik kan er in komen dat u de jeugd wil beschermen door bovenstaande uitspraken te doen, maar beter kan u volgens mij dus zeggen dat u het roken van een joint afraadt. Maar in het geval van Sofie, of in het algemeen kinderen met epilepsie, ASS of Gilles de la Tourette, gaat het niet om roken. Zij nemen cannabisolie, wat oraal ingenomen wordt en dus allerminst schadelijk is voor de longen, noch voor de hersenen. Volgens neurowetenschapper Dr Michele Ross vertraagt cannabisolie de veroudering van de hersenen en beschermt ze. En de roddel dat cannabis de omvang van de hersenen zou verkleinen klopt ook al niet, recente onderzoeken weerlegden deze claim.

De cannabisolie die deze kinderen innemen wordt ook CBD-olie genoemd omdat ze rijk is aan CBD en het THC-gehalte eerder aan de lage kant is. CBD is, ik zei het al, anti-psychotisch. De olie beschermt dus tegen psychoses in plaats van zoals u beweert het risico op psychoses te vergroten.

U zegt dat u niet uitsluit dat een kind hier en daar minder symptomen vertoont maar dat dat niets bewijst. Dit stoot me toch echt wel tegen de borst. Vraagt u zich wel eens af hoeveel kinderen er dezer dagen langzamerhand aan het wegglijden zijn in een vegetatieve toestand. Elke epilepsie-aanval kan de laatste zijn, hun lichamen en geest kwijnen langzaam weg tot er niets meer overblijft en ze hun ogen sluiten. Heel veel kinderen hebben nood aan een medicijn dat werkt. Hoeveel kinderen zijn er niet net als Bo en Sofie die medicijn na medicijn uitprobeerden, jaren aan een stuk, met alle bijwerkingen en gevolgen van dien: agressief en onhandelbaar gedrag (met soms fixatie als gevolg), automutulatie, ziek zijn aan de lopende band, …  Maar dan komt cannabisolie op hun pad en hebben ze eindelijk iets dat werkt. Kunnen we dan niet wat enthousiaster zijn? Kwaliteit van leven is een mensenrecht. Als cannabis levenskwaliteit kan brengen dan is het onze verdomde plicht om er voor te zorgen dat het beschikbaar wordt. U, als arts, draagt een grote verantwoordelijkheid. Het niet willen erkennen van de medicinale voordelen van deze plant is in het nadeel van heel veel zieke mensen.

Wanneer artsen medicatie zoals Rilatine en Risperdal wel zonder enige schroom durven voorschrijven, terwijl de bijwerkingen niet min zijn en het effect op lange termijn ook niet is gekend, dan vraag ik me af waarom. Van cannabis is geweten dat het niet-toxisch is, in hoge dosis is het niet dodelijk en dat kan niet gezegd worden van de meeste medicatie die artsen dagelijks voorschrijven.

De ouders van Sofie Voncken spelen open kaart en willen graag betrokken worden bij de politieke gesprekken over cannabisolie. Zij hebben al een lange weg afgelegd met hun kind maar leven nog steeds in onzekerheid, want wat als de politieke wil er niet komt?

Het is ook vreemd dat bepaalde artsen in België off the record advies geven aan ouders van zieke kinderen over CBD-THC verhoudingen in de olie maar duw ze een microfoon onder hun neus en ze doen alsof hun neus bloedt.

Waarom kan België niet even vooruitstrevend zijn als Canada, Amerika, Uruguay en Nederland? Waarom zou cannabis daar wel werken en hier niet?  

Met vriendelijke groeten,

Eef De Bruyne

 

take down
the paywall
steun ons nu!