Vijf geothermische bronnen in de Keniaanse Rift Valley worden reeds gebruikt nog voor de grote centrale klaar is (Isaiaih Esipisu/IPS)

Kenia eerste om geothermische energie aan bron zelf op te wekken

In de zoektocht naar meer duurzame energie maakt Kenia als eerste land ter wereld gebruik van de stoom die geothermische boorputten afstaan, nog voor de energiecentrales die errond worden gebouwd, helemaal klaar zijn. Dit levert het elektriciteitsnet momenteel al 56 megawatt op.

vrijdag 23 oktober 2015 15:11
Spread the love

Volgens ingenieurs van de Kenya Electricity Generation Company (KenGen) duurt het verschillende jaren om een krachtcentrale te finaliseren die geothermische energie of aardwarmte opwekt. Daarvoor is nood aan hete stoom uit verschillende bronnen. Die bronnen worden al aangeboord en de boorputten liggen vaak jaren open vooraleer de volledige centrale klaar is en in werking kan treden. “We maken gebruik van de aangeboorde bronnen waaruit al stoom ontsnapt” zegt Johnson Ndege van KenGen. “Die stoom zou anders maar verloren gaan omdat de bouwwerken voor de centrale nog niet zijn afgerond.”

Aardwarmte wordt opgewekt wanneer hete stoom uit de aardkorst turbines van een krachtgenerator aanstuurt. De stoom komt uit de boorputten die soms tot meer dan drie kilometer onder het aardoppervlak lopen. Op de boorputten worden bronkoppen geplaatst die idealiter dezelfde vorm hebben als een geothermische centrale, maar in een kleinere uitvoering. De uiteindelijke centrale zal de stoom uit tientallen bronnen gebruiken, de tijdelijke bronkop haalt die uit slechts één bron. Eens de centrale volledig klaar is, worden de bronkoppen weggehaald en worden alle bronnen aangesloten op de hoofdcentrale.

“De techniek met deze bronkoppen was eerst nog maar een experiment maar toen bleek dat het een goede manier was om energie op te wekken uit bronnen die er anders nog jaren nutteloos zouden hebben bijgelegen”, zegt Ndege. “Kenia is hiermee het eerste land ter wereld dat geothermische energie rechtstreeks aan de boorputten opwekt.” KenGen heeft momenteel 11 tijdelijke bronkoppen geplaatst die in totaal een capaciteit hebben van 56,1 megawatt. In de volgende maanden komen daar nog 4 bronkoppen bij, die samen goed zullen zijn voor 20 megawatt.

Kenia investeert fors in aardwarmte. De vijf grootste krachtcentrales Olkaria I, II, III, IV en V, aangevuld met de aardwarmte van de tijdelijke bronkoppen, hebben Kenia op de kaart gezet als producent van geothermische energie. Met een totale capaciteit van 585 megawatt staat Kenia vandaag op de achtste plaats wereldwijd. Tegen 2018 plant het land een verdere ontwikkeling van de geothermische energieproductie met een extra capaciteit van 460 megawatt.

Bron: Before Renewable Power Plant is Completed, Geothermal Overtakes Hydro in Kenya

take down
the paywall
steun ons nu!