Justin Trudeau, nieuwe eerste minister van Canada (WikiMedia Commons)

‘Klimaatschurk’ Stephen Harper verdwijnt: goed nieuws voor klimaattop?

Met Canadees eerste minister Stephen Harper verdwijnt opnieuw een harde tegenstander van klimaatactie, amper twee maanden na Australisch eerste minister Tony Abbott. Goed nieuws voor de klimaattop in Parijs, lijkt het, maar het is nog onduidelijk welk effect de machtswissel zal hebben op de bereidheid van beide landen om van koers te veranderen.

woensdag 21 oktober 2015 15:54
Spread the love

Harper en Abbott deden er tijdens hun ambtstermijn alles aan om klimaatactie en de opmars van hernieuwbare energiebronnen tegen te houden. In 2014 smeedden de twee zelfs een formele alliantie om de globale klimaatonderhandelingen te blokkeren, genoeg om door het tijdschrift New Statesman als “de twee grootste klimaatschurken ter wereld” bestempeld te worden.

Nu zijn beide leiders van het politieke toneel verdwenen. Abbott werd vorige maand door zijn eigen partij afgezet en vervangen door de meer gematigde Malcolm Turnbull. Harper leed dit weekend een zware verkiezingsnederlaag tegen de Canadese Liberale Partij van Justin Trudeau.

Gevolgen van de verkiezingsoverwinning van Trudeau

Beide machtswissels hebben gevolgen voor de rol die deze landen spelen op het geopolitieke toneel, in ieder geval wat de toon betreft. Zowel Turnbull als Trudeau willen af van de harde koers van hun voorgangers en zijn meer bereid tot samenwerking en onderhandeling. De vraag is echter of ze ook de inhoudelijke positie van hun landen kunnen en willen veranderen.

De nieuwe Australische premier Turnbull gaf alvast weinig reden tot hoop in die richting. Hoewel hij in de voorbije jaren meermaals ijverde voor ambitieuze klimaatinspanningen en stimulansen voor hernieuwbare energie, nam hij in zijn eerste weken als premier al flink gas terug.

Ook de nieuwe Canadese leider Trudeau belooft te breken met de harde politiek van Stephen Harper, die het land terugtrok uit het Kyoto-protocol en volop inzette op fossiele brandstoffen. Tijdens de electorale campagne beloofde Trudeau het imago van het land, dat onder Harper internationaal geïsoleerd was geraakt, te herstellen en de relatie met de VS opnieuw te verbeteren.

Tijdnood

In het geval van Trudeau is de grote vraag of hij daarvoor wel voldoende tijd zal krijgen. Over amper een maand begint de klimaattop COP21 in Parijs. In die tijd moet Trudeau eerst nog een regering samenstellen, voordat hij nieuwe klimaatdoelstellingen voor het land kan uitwerken.

Voor dat nieuwe klimaatbeleid wil hij bovendien overleggen met de provincies. Vooral het olierijke Alberta dreigt daarbij dwars te liggen. Hoewel in Alberta recent nog de progressieve New Democratic Party aan de macht kwam, heeft de lage olieprijs er al tot duizenden ontslagen geleid en staan de zenuwen gespannen.

Als er al een nieuwe Canadese stellingname ov er het klimaat komt, is het nog maar de vraag hoe ambitieus de nieuwe Canadese doelstellingen zullen zijn. Trudeau wil wel breken met de harde lijn van Harper, maar dat betekent nog niet dat hij de olie-industrie zomaar laat vallen. Ook tijdens zijn campagne bleef hij ijveren voor de de aanleg van nieuwe oliepijpleidingen, waaronder het erg controversiële Keystone XL.

Bronnen:

Harper Named World’s ‘Worst Climate Villain’ After Damning Report

Incoming Canadian PM Justin Trudeau pledges new action on climate change ahead of Paris meeting

Why Justin Trudeau’s Election Is Good News for the Fight Against Climate Change

take down
the paywall
steun ons nu!