Leuven boven in WK-race zonnewagens in Australië?

Leuven boven in WK-race zonnewagens in Australië?

woensdag 14 oktober 2015 21:56
Spread the love

Wie van een spannende competitie houdt moet vanaf zondag zijn blik richten op Australië waar een 50-tal studententeams uit de hele wereld het tegen mekaar opnemen in de World Solar Challenge, het tweejaarlijkse, officieuze WK voor wagens op zonne-energie waarbij in 4 a 5 dagen tijd een afstand van 3.020 km dient overbrugd te worden van het noordelijke Darwin tot het zuidelijke Adelaïde.  Onder de deelnemers al voor de 6e keer een team studenten industrieel ingenieur, elektromechanica en elektronica van campus Groep T van de KU Leuven. Gesteund door tientallen hoogtechnologische bedrijven bouwden zij 15 maanden lang aan hun zonnewagen ‘Punch One’. Deze is 4,5 meter lang en 1,8 m breed, weegt 160 kilo, haalt met behulp van 6 m2 grote zonnepanelen op het dak een topsnelheid van 125 km/uur en biedt plaats aan één persoon. De Leuvense studenten racen in de ‘Challenger class’ bedoeld voor aerodynamische wagens. Onder meer de bekende racepiloot Bert Longin zal tijdens deze race met de wagen rijden.  De ‘Indupol One’, de voorganger van de ‘Punch One’, haalde twee jaar geleden in deze race een mooie 6e plaats en won ook de Innovatie Award. Dit jaar wordt resoluut gemikt op een podiumplaats. Dergelijke races maken rijden op zonne-energie minder utopisch. Ook het vliegtuig Solar Impulse 2 maakte met enkele lange vluchten duidelijk dat ook in deze sector veel mogelijk is. Hopelijk raken ook autoconstructeurs hiervan meer overtuigd. En het hoeft nauwelijks betoog dat zonne-energie gratis en voor niets is. Naast de ‘Challengers-race’ is er in de World Solar Challenge ook een competitie voor ‘Cruisers’. Dit zijn wagens met een meer normaal uitzicht. Om meer aansluiting te vinden met de autoconstructeurs roepen wij de Leuvense studenten op om zich bij de volgende race over twee jaar aan deze competitie te participeren. Voor deze race duimen wij alvast op een glansrijke overwinning.

Luc Vanheerentals  

take down
the paywall
steun ons nu!