Antwerpse tiener in cel na imitatie ironische dreigtweet

Vorige week werd een man met veel machtsvertoon aangehouden omdat hij een grapje gemaakt had op Twitter. #JesuisCharlie geldt niet voor moslims was de harde les. Een 18-jarige Antwerpenaar van Congelese origine probeerde die stunt met veel minder tongue in cheek over te doen. Resultaat: hij zit in de cel en werd aangehouden door de onderzoeksrechter.

donderdag 8 oktober 2015 10:50
Spread the love

E.W. plaatste een eerste tweet: “Ik ga vandaag de spot drijven met de Antwerpse politie. @LPAntwerpen”. Die werd al snel gevolgd door “Ga een bom droppen op de Oudaan @LPAntwerpen”.

Op de Oudaan ligt het hoofdkantoor van de Lokale Politie Antwerpen. “Ge gaat gewoon horen “bom” en dan weet je wat ik bedoel”, tweette E.W. nog om af te sluiten met “Morgen in het nieuws: 33 doden en 11 gewonden”.

Die laatste tweet is bijna een letterlijke kopie van de originele boodschap die Mohamed Ouaamari een nachtje in de cel opgeleverde nadat het ING-gebouw waar hij een studentenhappening bijwoonde, werd ontruimd.

“Deze man dreigde met een aanslag en is dinsdagnamiddag thuis opgepakt. De onderzoeksrechter heeft hem aangehouden omdat hij een vals bericht over het plegen van een aanslag heeft verstuurd. Die betichting gebruiken wij ook voor mensen die een vals bomalarm verspreiden. De jongeman wordt ook aangeklaagd omdat hij mondelinge bedreigingen heeft geuit”, zo zegt Philip Van Tongerloo, woordvoerder van het parket in Het Laatste Nieuws.

Specialiste jeugdzorg en journaliste Saskia Van Nieuwenhove schreef er een blogbericht over: “Hij is een jongen van de Luchtbal. Met vrienden in Borgerhout. 18 jaar. En ja, hij heeft voorgaande bij de jeugdrechtbank. Waren dat ernstige feiten? Jawel. Was er ook een verontruste thuissituatie? Jawel. En dan is er die dag. Die 18de verjaardag. Daar waar ik al jaren schreeuw “het ergste wat we voor kwetsbare jongeren hebben gedaan is de volwassen leeftijd naar 18 jaar brengen.”

E.W. heeft minder ‘geluk’ dan Ouaamari. “Hij heeft de tools van de ironie niet beet.
Hij heeft ook geen volgers die zoals bij Mohamed ludiek inspelen op zijn tweets”, aldus Van Nieuwenhove.

E.W. is geïsoleerd en kan niet rekenen op protest. Hij zit in de cel en verschijnt dinsdag voor de raadkamer. Hij riskeert een zware straf voor een valse bommelding. “Dat we anno 2015 bij tieners nog altijd ‘opsluiten en weg uit die maatschappij’ blijven hanteren en geen alternatieven kennen of toepassen, zijn gemiste kansen. Een beschaving zou moeten evolueren”, schrijft Van Nieuwenhove.

take down
the paywall
steun ons nu!