Schietpartij in bioscoop bevestigt Amerikaans onderzoek naar extremisme van eigen bodem

In een bioscoopzaal In het Amerikaanse Louisiana schoot John Russell Houser erop los. De profielschetsen tonen Houser als iemand die vol persoonlijke grieven zit en vooral vrouwen en Obama viseert. In de oorlog tegen het internationale terrorisme zet de VS graag zijn wapenarsenaal in. Maar wat te doen met het zogenaamde “home grown” extremisme van eigen bodem, vraagt een Amerikaans onderzoeksinstituut zich af. Dat maakt immers veel meer slachtoffers dan buitenlands terrorisme.

dinsdag 28 juli 2015 15:49
Spread the love

Lafayette, Louisiana. John Russell Houser koopt op donderdagavond 23 juli een kaartje voor de romantische komedie Trainwreck en nam in de bioscoopzaal plaats in een lege rij. Twintig minuten nadat de film begonnen is, schiet Houser erop los. Mayci Breaux, een 21-jarige vrouw, komt ter plekke om het leven. 33-jarige Jillian Johnson sterft in het ziekenhuis nadat ze met negen andere gewonde filmbezoekers naar het ziekenhuis was overgebracht. In het auditorium klinkt de laatste kogel waarmee de 59-jarige man zichzelf doodschiet.

Pruiken

De volgende ochtend vond de politie in een hotelkamer brillen, pruiken en ander vermommingspullen, schreef The New York Times op vrijdag 24 juni. Vlak voor zijn dood verbleef Houser drie weken in Motel 6 in de stad Lafayette.

Intussen is men voorzichtig aan een profielschets van deze man begonnen. Zijn LinkedIn-pagina laat zich als volgt lezen: afgestudeerd in bedrijfskunde en rechten, regelmatig gastspreker bij verschillende lokale radiostations, gewerkt als vastgoedontwikkelaar, en eigenaar geweest van een bar in de stad Columbus, in Georgia.

Volgens de politie was het 15 jaar geleden dat Houser in aanraking kwam met justitie wegens brandstichting. De FBI heeft met familieleden gesproken die vertelden dat ze veelvuldig met huiselijk geweld te maken hadden, vervolgt de krant. Ze beschreven Houser als iemand die gewelddadig en geestelijk ziek is, en dat hij een keer in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis opgenomen moest worden.

Vocativ, een technologische nieuwswebsite, zag dat Houser een geregistreerd lid was van de website van Amerikaans rechts conservatieve partij Tea Party Nation. Daarnaast bezocht hij vaak de website PoliticalForum.com waar hij onder meer reacties plaatste over president Barack Obama en het “dreigende verval van de Verenigde Staten”.

Hitler

Op Twitter liet hij zijn adhesie blijken voor Hitler, Timothy McVeigh die in 1995 de terroristische aanval op een overheidsgebouw in Alabama pleegde, en de Westboro Baptist Church. Kerkgangers van de Westboro Baptist Church staan bekend om hun protestacties met borden waarop staat “God hates Fags” of “Pray for More Dead Soldiers”.

In tientallen radio-uitzendingen gaf Houser zijn ongezouten mening over hoge belastingen en de groeiende macht van vrouwen. “Hij was iemand die [bijvoorbeeld] dacht dat alle problemen van de wereld zijn begonnen nadat scholen de Bijbel hebben weggedaan en iedereen gestopt is met bidden.” De Washington Post sprak met Calvin Floyd, een voormalige presentator van het radioprogramma Rise and Shine in Columbus. “Hij was een radicaal,” zei Floyd. “Het kostte je enkele minuten om te weten dat hij iemand is met een IQ, maar waarbij wel een steekje loszit.”

Vrouwen

“Mijn hart is gebroken en mijn gedachten gaan uit naar iedereen in Louisiana,” tweette comedienne Amy Schumer die aan Trainwreck mee mocht schrijven en haar eerste hoofdrol in de film kreeg. Haar sketches op de zender Comedy Central hebben Schumer zeer populair gemaakt. Maar Amerikaanse media zetten haar ook graag neer als iemand van de eerste lichting millenial feministen.

Houser rolt uit de gemaakte profielschetsen als een iemand die vol persoonlijke grieven zit, die hij graag aan “vrouwen, progressievelingen, de overheid en de  veranderende wereld” toeschrijft, aldus The New York Times. Vrouwen mochten van Houser geen mening hebben en niet buitenshuis werken, en abortusklinieken zijn uit den boze, zegt de krant.

Kort na de schietpartij in Lafayette, gaf Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, aan de pers het statement dat president Obama op de hoogte gesteld blijft van de laatste ontwikkelingen. Obama heeft er in het verleden al herhaaldelijk op aangedrongen strengere controles uit te voeren om wapengebruik door criminelen of mensen die geestelijk ziek zijn te beperken. Dit heeft nog geen weerklank gekregen in de verkiezingscampagnes in het land. 

11 september

Voorlopig vormt Lafayette het sluitstuk van een reeks Amerikaanse steden die door dodelijke schietpartijen opgeschrikt zijn. Wapengeweld komt in de VS veel vaker voor dan in andere ontwikkelde landen. Uit de statistieken van de universiteit van Harvard is gebleken dat openbare schietpartijen sinds 2011 fors zijn gestegen.

Met het rapport van New America Foundation pakt zich een donkere wolk samen boven de Amerikaanse bevolking. Een maand voordat Houser de bioscoopzaal inliep trok het onderzoeksinstituut uit Washington immers al aan de alarmbel met de conclusie dat rechts extremisme gevaarlijker is voor Amerika dan buitenlandse terroristen. Het onderzoek heeft ook de racistische aanval op de kerk in Charleston opgenomen.

Sinds 11 september 2001 zijn “Witte Amerikanen” al 14 jaar de grootste dreiging in de VS. Ze hebben meer mensen gedood dan moslims of andere groepen. Van de 26 terroristische aanvallen zijn 19 gepleegd door extreem rechtse anti-regeringsgroepen of blanke racisten. Daarbij zijn 48 dode slachtoffers gevallen. Moslimextremisten uit het buitenland hebben 26 dodelijke slachtoffers gemaakt met 7 terroristische aanvallen op Amerikaans grondgebied.

Stil

Volgens The Independent is het  Amerikaanse onderzoeksinstituut met schokkende informatie naar buitengekomen voor een publiek dat nog steeds te kampen heeft met een “post-9/11 trauma.” Terwijl populaire nieuwszenders in het land buitenlandse moslimextremisten kop van jut hebben gemaakt, is de Amerikaanse regering zich goed bewust van de gevaren van blanke extremistische groepen, zegt de Britse krant.

In de oorlog tegen het internationale terrorisme zet de VS zijn wapenarsenaal graag in op verschillende plekken in de wereld. Aangezien dit op Amerikaans grondgebied in het verschiet kan liggen voor heel verre Orwelliaanse tijden blijft het in het Witte Huis nog steeds stil. 

take down
the paywall
steun ons nu!