Opinie -

De geloofwaardigheid van een journalist

Tom Van de Weghe plaatste een tweet over het uiterlijk van Maggie de Block, de nieuwe minister van Volksgezondheid. Maar hij is journalist, bij de VRT. Schept die functie geen verplichtingen?

donderdag 16 oktober 2014 11:34
Spread the love

Tom van de Weghe is journalist, en die heeft in de eerste plaats de plicht om na te denken. Dus ook na te denken vóór hij een tweet de wereld in stuurt. Over de effecten van zo’n tekst, met name. Door na te denken had de journalist verstandig kunnen handelen. En dat is hier allerminst gebeurd.

Veel meer dan ordinaire cafépraat is de uitspraak niet, Amerikaanse cafépraat dan nog. “Een journalist mag vragen stellen”, antwoordt hoofdredacteur Hoflack van het VTM-nieuws. Dat is zo, maar liefst geen domme vragen
toch? De ene mannelijke journalist die de andere mannelijke journalist verdedigt met een even domme uitspraak. Wat met de geloofwaardigheid van de media?

Met lichte arrogantie probeert betrokkene zich nu in allerlei bochten te wringen om zijn domme, seksistische, respectloze uitspraak goed te praten. De journalist haalt de VS aan als stichtend voorbeeld. “In de VS zou dit nooit kunnen, zo’n minister”. Sinds wanneer is de VS een voorbeeld als het op politieke cultuur aankomt? De vele en uiteenlopende reacties aanhalen om te bewijzen dat je toch wel een journalistiek punt had? Een heel bekende tactiek, maar niet meer dan dat en ongeldig.

Als het onderwerp een mannelijke minister was geweest, was dit nooit op dezelfde denigrerende manier geuit. We kunnen dit nu wel allemaal samen luidop en gespeeld gekwetst gaan ontkennen, maar de realiteit en de geschiedenis tonen ons dat dit zo is. Een minister wordt beoordeeld op haar acties en initiatieven. Wij veroordelen elke vorm van
discriminatie, uitsluiting én belediging op basis van uiterlijk en gender. Zeker door journalisten die ook een opvoedende functie hebben.

Domme tweets horen niet thuis in goede journalistiek. Je weet dat ze maar 140 tekens bevatten. Dat weet je. Daar geen rekening mee houden, is niet slim.

Dr Wouter Arrazola de Oñate, arts-onderzoeker, lid Movement X

take down
the paywall
steun ons nu!