Nieuws -

Tientallen kunstenaars schreeuwen dinsdag in de Bourla ‘Red de cultuur’

De Europese besparingswind spaart de cultuursector niet. In Spanje werd het cultuurbudget met 40 procent verminderd. In Nederland en Groot-Brittannië met een kwart. Ook ons land bleef niet gespaard. Cultuurmakers uit heel België willen op 1 april een vuist maken. Die avond treden in de Antwerpse Bourla tientallen artiesten op onder de noemer 'Red de cultuur'.

woensdag 26 maart 2014 18:14
Spread the love

Op 1 april vinden twee initiatieven elkaar in de Bourla. Het eerste ontstond uit Niet in onze naam, het initiatief dat drie jaar geleden tijdens de langste regeringscrisis ooit een statement maakt tegen nationalisme en separatisme. In de aanloop naar de Europese verkiezingen richten deze kunstenaars zich op de neoliberalisering van de cultuurpolitiek in Europa.

“Creativiteit moet bloeien in een nieuwe ondernemerscultuur”, zo klinkt het bij de Europese Commissie. Terwijl subsidies en overheidsinvestering teruggeschroefd worden, wordt de individuele kunstenaar aangespoord om zich te ontpoppen tot ondernemer.

In Antwerpen opperde Guy Cassiers, artistiek leider van het Toneelhuis, vorig jaar het idee om een witboek voor de kunsten samen te stellen als reactie op het negatieve klimaat rond de kunsten die te elitair zouden zijn, geldverslindend en niet relevant in deze crisistijden.

Het Antwerpse Kunstenoverleg (AKO) lanceerde daarop de campagne Mijn dagelijkse portie kunst.  Er kwamen filmpjes, rondetafelgesprekken en binnenkort ook een brievenboek waarin bekende mensen een persoonlijk verhaal vertellen over de kunst in hun leven. Nu zondagnamiddag worden op de Komedieplaats voor de Bourla een aantal van die brieven voorgelezen.

Stilte

En op 1 april is er dan de avond Red de cultuur, ceci n’est pas une farce. Tientallen artiesten brengen elk één act. Het belooft een rijke en lange avond te worden met Josse De Pauw, Benjamin Verdonck, Paul Van Nevel, Dirk Tuypens, Chokri Ben Chikha, Marijke Pinoy, Mourade Zeguendi en vele anderen. 

“Het is een eerste stap om de stilte rond dit onderwerp te doorbreken. Dat doen we door mensen te verenigen rond cultuur die met beide voeten in de maatschappij staat”, zegt actrice Marijke Pinoy.

“We staan ook niet alleen. Heel veel kunstenaars tekenden onze petitie. In Duitsland staakten de orkesten tegen de besparingen. In Rome werd het Teatro Valle bezet”, zegt Lieve Franssen van Niet in onze naam.

take down
the paywall
steun ons nu!