Nieuws, Wereld -

Experimentele injectie beschermt apen tegen hiv

BRUSSEL — Een nieuwe, experimentele injectie blijkt apen 100 procent te beschermen tegen hiv. Als de injectie ook bij mensen werkt, kan dat een doorbraak betekenen in de strijd tegen het hiv/aids.

donderdag 6 maart 2014 16:54
Spread the love

Al in 2010 ontdekten wetenschappers dat gezonde proefpersonen die een dagelijkse antiretrovirale behandeling volgen, het risico op hiv-besmetting met 90 procent kunnen verminderen. Maar uit klinische tests bij homoseksuele mannen, druggebruikers en koppels waarvan een van de partners besmet is, blijkt dat enkel wie nooit de dagelijks inname vergeet, echt beschermd is.

Wetenschappers zijn dan ook op zoek naar een traag werkend middel dat langer bescherming biedt. Ze hopen dat met GSK744 gevonden te hebben. Apen die het middel toegediend kregen, bleken immuun voor het simian immunodeficiëntievirus (siv), de variant van hiv die bij apen voorkomt.

Klinische tests

In een studie van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) kreeg de helft van twaalf apenvrouwtjes maandelijks GSK744 toegediend. Vervolgens werden de twaalf vrouwtjes twee maal per week vaginaal besmet met siv, om geslachtsgemeenschap met een besmet mannetje te simuleren. De dieren die een placebo toegediend kregen, raakten vrijwel onmiddellijk besmet, terwijl de apen die met GSK744 behandeld werden, gezond bleven.

De wetenschappers van het CDC willen later dit jaar klinische tests starten bij 175 proefpersonen in de VS, Zuid-Afrika, Malawi en Brazilië. Ze berekenden dat bij de mens een injectie om de drie maanden zou volstaan om te beschermen tegen infectie.

take down
the paywall
steun ons nu!