De stakingsposten voor Agfa-Gevaert in Moortsel blijven ook op maandag 3 maart nog staan. In de loop van de dag zullen vakbonden en directie terug samenzitten (foto Marc Van Thielen).
Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Antwerpen, ACV, Antwerpen, Algemene staking, ABBV, Agfa-Gevaert -

Agfa-Gevaert: “Vastberadenheid zal niet wegebben, ongenoegen groeit elke dag”

De poorten van Agfa-Gevaert in Mortsel blijven gesloten. Deze ochtend probeerden gerechtsdeurwaarders met hulp van de politie om de doorgang vrij te maken. "We vinden dat de minderheid best wel solidair mag zijn als tweederden het werk neerleggen", zegt Bruno Verlaeckt (ABVV).

maandag 3 maart 2014 16:15
Spread the love

Het zag er even spannend uit aan de poorten van Agfa-Gevaert in Mortsel. De tweede week van de staking loopt bijna ten einde. Op vrijdag 28 februari stemde een meerderheid van de arbeiders van de Materials-afdeling tegen de voorgestelde collectieve arbeidsovereenkomst (CAO).

Inkrimpen brugpensioen

Zo’n 65,6 procent verwierp het nieuwe voorstel over de brugpensioenregeling. “Zoals het nu op tafel ligt zouden mensen die op brugpensioen gaan 30 procent moeten inleveren ten opzichte van de oude regeling”, zegt Bruno Verlaeckt.

Hij volgt de situatie op voor het ABVV en zegt dat het nieuwe voorstel geen menswaardig inkomen biedt. “Agfa-Gevaert bood de afgelopen 15 jaar een degelijke regeling aan. Dat komt omdat ze met een overschot aan werknemers zaten en op deze wijze aan afvloeiing deden.”

Nu wil Agfa-Gevaert af van deze regeling door het brugpensioen fors in te krimpen. Dat kan voor de vakbonden niet door de beugel. Volgens Verlaeckt zouden mensen het moeten stellen met 500-600 honderd euro minder, “dat is onaanvaardbaar voor ons.”

Het LBC-NVK, de bediendenbond van het ACV, is vooral niet te spreken over het contrast met de bonussen die de top van Agfa-Gevaert jaarlijks opstrijkt.  “Die strijkt haar bonussen op alsof er geen vuiltje aan de lucht is”, zegt Koen De Kinder. “Opnieuw 1,8 miljoen euro voor topman Reinaudo.”

Draagkracht staking

Terug naar de gebeurtenissen van vanochtend. Toen de deurwaarders geen doorgang konden forceren schakelden ze de politie in. “Die wou identiteitscontroles uitvoeren maar wij vonden dat daar geen aanleiding voor was”, zegt Verlaeckt. “Het zag er even precair uit toen er een waterkanon kwam aanrollen. Uiteindelijk is de burgemeester van Mortsel (Erik Broeckx) tussenbeide gekomen.”

Deze namiddag zitten de vakbonden opnieuw rond de tafel met de directie en een bemiddelaar van de overheid. “Ik kan niet zeggen wat onze positie is”, zegt Bruno Verlaeckt, “maar we willen streven naar een behoud van de bestaande financiële voorwaarden. In elk geval hebben de werknemers recht op een waardig brugpensioen na al die jaren dienstarbeid.”

Wat als er niet snel een akkoord uit de bus komt? Verlaeckt zegt dat staken geen goedkope zaak is, maar dat geldt ook voor de werkgever aangezien de volledige productielijn stil ligt. “De vastberadenheid is nog héél groot, en de groeiende verontwaardiging versterkt die alleen nog maar.

De bediendenbonden LBC-NVK (ACV) en BBTK (ABVV) blijven de acties van de arbeiders ondersteunen. “Wij roepen de bedienden en kaderleden op om solidair te blijven met de arbeiders”. “Volhouden is de boodschap.”

take down
the paywall
steun ons nu!