John Kerry sprak in Indonesische hoofstad Jakarta, een groep studenten toe over klimaatveranderingen. (Flickr Creative Commons/ United States Government Work)
Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek, Klimaatopwarming, John Kerry, Massavernietigingswagens -

John Kerry noemt klimaat “massavernietigingswapen”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vergelijkt de klimaatverandering met een massavernietigingswapen. Dat zei hij tijdens een toespraak voor Indonesische studenten, een dag na onderhandelingen met China over een klimaatverdrag tussen beide landen.

dinsdag 18 februari 2014 16:47
Spread the love

De voormalige regering-Bush zag massavernietigingswapens en terrorisme als de grootste bedreiging voor de VS. Tijdens zijn toespraak stelde Kerry de klimaatverandering op gelijke voet. “Denk hierover: terrorisme, epidemieën, armoede en de proliferatie van nucleaire wapens, het zijn stuk voor stuk uitdagingen die geen grenzen kennen. De realiteit is dat de klimaatverandering minstens even belangrijk is als elk van die problemen.”

Kerry verwees naar het snel groeiende aantal wetenschappelijke bewijzen. “De wetenschap van de klimaatverandering komt op ons af als een 3D-film. Het is een waarschuwing, een duw in de rug om eindelijk stappen te ondernemen. Laat niemand er aan twijfelen dat de wetenschap zekerheid verschaft.”

De zoektocht naar schuldigen is volgens Kerry tijdverlies. “Als we echt de ergste gevolgen van de klimaatverandering willen vermijden, hebben we geen tijd om te kijken naar wie nu waarvoor verantwoordelijk is. Het antwoord is simpel: het is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.”

Verenigde Staten

Toch verwees hij expliciet naar de grote klimaatafdruk van de VS: “Het is zeker zo dat sommige landen, en ik zeg heel duidelijk: sommige landen, inclusief de Verenigde Staten, meer bijdragen aan het probleem en dus ook de verplichting hebben meer bij te dragen aan de oplossing.”

De oplossing ligt volgens Kerry in dezelfde lijn als de strijd tegen bijvoorbeeld de proliferatie van nucleaire wapens. Als de VS hun arsenaal beschermen, heeft dat weinig zin als andere landen niet hetzelfde doen. “Hetzelfde geldt voor de klimaatverandering. In zekere zin is de klimaatverandering nu een nieuw massavernietigingswapen, misschien wel het meest afschrikwekkende ter wereld.”

“Het is daarnaast ook belangrijk dat de we overschakelen van fossiele brandstof naar meer ecologische bronnen van energie, iets wat president Obama probeert te verwezenlijken en we vragen aan andere leiders om hetzelfde te doen.”

Zaterdag was Kerry nog in China waar de twee landen afspraken maakten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, onder andere door milieu-vriendelijker auto’s te produceren en zuiniger om te springen met energie.

Washington en Beijjng beloofden vorig jaar de komende vijf jaar samen afspraken te maken op verschillende gebieden, zoals het verminderen van de uitstoot door auto’s, energie-zuiniger gebouwen, uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk en informatievergaring over broeikasgassen.

take down
the paywall
steun ons nu!