Een toerist poseert naast een thermometer in het dorpje Furnace Creek (in de Death Vally in Californië). 'Furnace' betekent 'oven'. 130° Fahrenheit is 54,4° Celsius (foto vg.no)
Nieuws, Milieu, Klimaatverandering, VS, Klimaatopwarming, Droogte, Koudegolf, Opwarming van de aarde, Californië, Hittegolf -

Klimaatopwarming veroorzaakt recorddroogte Californië

Terwijl grote delen van de VS kreunen onder de kou, is in Californië de noodtoestand afgekondigd door aanhoudende droogte en hitte. Californië is wel gewend aan droogteperiodes maar alleen tijdens de zomer. Nu houdt een hogedrukgebied langs de westkust de stormen tegen die normaal voor neerslag zorgen.

dinsdag 21 januari 2014 14:47
Spread the love

Geen sneeuw meer voor ski-oorden

De sneeuwlaag in de Sierra Nevada in het centrale westelijke deel van de staat Californië is amper een vijfde van het historische gemiddelde (Sierra Nevada is Spaans voor ‘besneeuwde bergketens’). Daardoor zitten de skioorden zonder voldoende sneeuw. Dat is echter niet het enige probleem: vorige week wandelde een beer op een bergflank vol skiërs. Het is een teken dat ook dieren die normaal een winterslaap houden in de war zijn door de hitte.

Deze dunne sneeuwlaag betekent op termijn ook dat de watervoorziening voor gemeenschappen tot helemaal in het zuiden van Californië in gevaar is. De smeltende sneeuw moet in de lente immers water leveren voor meer dan 25 miljoen mensen en voor een landbouwsector met een omzet van 44,7 miljard dollar.

Boeren laten nu al hele velden verkommeren en veekwekers moeten noodgedwongen delen van hun kuddes verkopen. In een normaal jaar kunnen de dieren buiten grazen, maar door de droogte moeten de boeren hun dieren voederen met aangekocht hooi.

Geen beterschap in zicht

De droogte leidt ook tot grote bosbranden in wouden die in normale omstandigheden te vochtig zijn om vuur te vatten. Het ergste voor Californië is dat er niet meteen beterschap op komst is.

Volgens de National Weather Service zal de droogte zelfs nog erger worden en voor sommige delen van de staat zullen er naar alle waarschijnlijkheid records sneuvelen. In grote steden als Sacramento zijn daarom nu al strenge maatregelen van kracht en algemeen wordt verwacht dat de overheid strengere richtlijnen voor waterverbruik zal uitvaardigen.

take down
the paywall
steun ons nu!